Samoerai komen langzaam op gang in curieuze mix van horror en actie

Over 47 Ronin is al veel geschreven. Deze 175 miljoen dollar kostende, Amerikaanse ode aan de samoeraifilm heeft een voorgeschiedenis die niet uniek is in Hollywood, met escalerende kosten, nieuwe opnames en steeds veranderende releasedata. De op Japanse legendes gebaseerde film flopte begin december in Japan, waarna de Nederlandse distributeur besloot de film niet voor te vertonen aan de pers, in de hoop dat er daardoor niet al te veel negatieve recensies zouden verschijnen. Wel waren er afgelopen week voorpremières in de bioscoop, waar iedereen – dus ook filmjournalisten – naar toe kon.

Wie nieuwsgierig naar de bioscoop gaat, zal zien dat het allemaal veel erger had gekund met deze mengeling van bovennatuurlijke horror en actie. Matrix-ster Keanu Reeves speelt een halfbloed samoerai en zijn medesamoerai worden gespeeld door moeizaam Engels sprekende of slecht gedubde Japanse acteurs. De film, met meer fantasyelementen dan zwaardvechtscènes, komt langzaam uit de startblokken, maar als de 47 ronin, ronddolende samoeraikrijgers zonder meester, eenmaal op pad gaan om hun vermoorde meester te wreken, volgen zowaar enkele sterke scènes.

André Waardenburg