Rusland laat aanklacht tegen Greenpeace-activist vallen

Greenpeace-activisten komen eind november vrij op borgtocht en verlaten de gevangenis van St. Petersburg.
Greenpeace-activisten komen eind november vrij op borgtocht en verlaten de gevangenis van St. Petersburg. Foto ANP / Anatoly Maltsev

Rusland heeft de aanklachten laten vallen tegen een van de Greenpeace-activisten van de Arctic Sunrise. Dat meldt persbureau AP op gezag van een woordvoerder van de organisatie.

De zaak van een van de activisten zou gesloten zijn. Het is niet duidelijk om welke activist het gaat en wanneer die het land mag verlaten. Zijn advocaten werken momenteel aan een uitreisvisum. Joris Thijssen, campagnedirecteur van Greenpeace, zegt tegenover de NOS dat hij ook niet weet wanneer de andere actievoerders amnestie krijgen.

“Ik had sowieso verwacht dat alles veel sneller zou gaan, dus ik weet niet goed wanneer alles geregeld is en de mensen weer thuis zijn bij familie en vrienden. We weten niet goed of ze allemaal deze week aan de beurt komen voor het accepteren van amnestie. Ik weet wel zeker dat ze niet voor de Kerst thuis zullen zijn.”

Een aantal opvarenden is vandaag gevraagd naar de rechtbank te komen. Maar volgens Thijssen komen ze zeker niet alle dertig vandaag aan de beurt.

De opvarenden van de Arctic Sunrise werden in september opgepakt nadat ze actie voerden tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. Daarop enterde de Russische kustwacht hun schip. In afwachting van hun proces kwamen ze in november op borgtocht vrij. De dertig werden in eerste instantie aangeklaagd voor piraterij. Twee van de bemanningsleden zijn Nederlanders.

Russisch parlement nam amnestiewet aan

Eerder deze maand nam het Russische parlement een amnestiewet aan die ook geldt voor de bemanningsleden die werden vervolgd voor vandalisme. Als gevolg van deze wet werden ook de eerder veroordeelde leden van de Russische punkband Pussy Riot deze week vrijgelaten.

Ook de voormalig oliemagnaat Michail Chodorkovski kon een paar dagen geleden uit de gevangenis vertrekken omdat hij amnestie kreeg van president Poetin. Chodorkovski zat tien jaar in de gevangenis vanwege veroordelingen voor belastingontduiking en verduistering.