‘Stolte schond de regels van behoorlijk bestuur’

Premier Rutte op bezoek op Bonaire afgelopen najaar. Links van hem op de foto zit Wilbert Stolte.
Premier Rutte op bezoek op Bonaire afgelopen najaar. Links van hem op de foto zit Wilbert Stolte. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Wilbert Stolte, rijksvertegenwoordiger op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, is opnieuw in opspraak. Hij handelde in strijd met de regels door akkoord te gaan met de benoeming van een commissaris bij het water- en energiebedrijf Bonaire (WEB). Volgens de code Good Governance had de commissaris niet benoemd mogen worden.

Dat blijkt uit een rapport naar de misstanden bij nutsbedrijf WEB van het bureau SEO Economisch Onderzoek. Volgens het rapport, opgesteld in opdracht van onder meer minister Kamp van Economische Zaken, was sprake van “onbehoorlijk bestuur” bij WEB. Bij de aanbesteding van een wind- en energiecentrale verdween bovendien 7,3 miljoen euro. Minister Kamp heeft dit gemeld aan het Openbaar Ministerie. Hij wil vervolgonderzoek.

Volgens het rapport heeft Stolte onvoldoende toezicht gehouden bij WEB. Hij handhaafde de integriteitscode niet en schond de beginselen van goed ondernemingsbestuur. Zo hield Stolte de WEB-directie en de gezaghebber (burgemeester) ten onrechte buiten informele afspraken en gesprekken over WEB.

Stolte houdt sinds 2011 namens de regering toezicht op de integriteit van het bestuur in Caraïbisch Nederland. Volgend jaar mei vertrekt hij als rijksvertegenwoordiger, zo werd afgelopen september bekend, wegens zijn aandeel in de bestuurlijke problemen en onjuist declaratiegedrag.

Update 14 januari: bovenstaand artikel bevat een onjuistheid. Als gevolg van het redigeren van het oorspronkelijke artikel uit NRC Handelsblad staat in de laatste alinea ten onrechte dat Wilbert Stolte in mei 2014 vertrekt als rijksvertegenwoordiger wegens zijn aandeel in de bestuurlijke problemen en onjuist declaratiegedrag. Zijn vertrek hangt inderdaad samen met de bestuurlijke problemen op Bonaire, maar niet met onjuist declaratiegedrag. Het besluit tot vertrek was al genomen toen deze krant berichtte over het dubbel declareren van Stolte. Hij heeft inmiddels 400 euro terugbetaald.