Quarterback Peyton Manning bezig met historisch seizoen

Peyton Manning
Peyton Manning AFP

Peyton Manning, quarterback van het American Football team Denver Broncos, heeft zijn record terug. Zondag gooide de spelmaker zijn 51ste touchdown van dit jaar, het hoogste aantal ooit in één seizoen. Manning brak het record al eens eerder in 2004, maar Tom Brady, een andere levende legende in de NFL, wist het in 2007 van hem af te pakken.

Manning kan het record nog verder aanscherpen. In het reguliere seizoen heeft zijn team nog één wedstrijd te goed. Manning gooide dit seizoen gemiddeld ruim drie touchdowns per wedstrijd.

De quarterback is bezig met een historisch seizoen. Manning, die al wordt gezien als één van de beste allertijden, evenaarde eerder het record van zeven touchdowns in één wedstrijd. Ook kan hij kan in de laatste wedstrijd het record van aantal gegooide yards (0,91 meter) breken. Door het invloedrijke Sports Illustrated werd hij uitgeroepen tot sportman van het jaar.

Hoe anders was het twee jaar geleden, toen Manning vier nek- en rugoperaties moest ondergaan en hij door de Indianapolis Colts, het team waarbij hij zijn hele loopbaan had gespeeld, werd gedropt ten faveure van het supertalent Andrew Luck. Zijn imposante carrière leek ten einde.

Maar de Denver Broncos gaven Manning graag een nieuwe kans. Direct leidde hij het team in 2012 naar de play-offs. Dit jaar is Manning op 37-jarige leeftijd beter dan ooit. Zijn team staat bovenaan de ranglijst in de NFL en is favoriet voor de 48ste Super Bowl die op 2 februari 2014 wordt gespeeld.

Manning verwacht overigens niet dat zijn record lang blijft staan. In het American Football beleven quarterbacks momenteel gouden tijden met superaanvallende tactieken. „Brady breekt het record waarschijnlijk volgend jaar”, reageerde hij lachend.