Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Politiek

Protesten in 2013 - van rondvliegende bh’s tot traangas

Vrouwenrechten, massaontslagen, onvrede over regeringen of bouwplannen en algemene maatschappijkritiek. Het waren allemaal redenen voor mensen om in 2013 de straten op te gaan. De een schreef een tekst op zijn hand, de ander spijkerde zijn genitaliën aan de grond en weer anderen trokken voor de gelegenheid hun verkleedkostuum uit de kast. De demonstranten van afgelopen jaar deelden allemaal één doel: het streven naar een betere toekomst. Robbert van Venetië, fotoredacteur van NRC, maakte een selectie van de meeste indrukwekkende foto's. Welke foto maakt het meest indruk op u? Klik op 'Stem op deze foto' bij de desbetreffende foto. Let op, deze serie bevat foto's die als schokkend kunnen worden ervaren.
Ook betogers hebben pauze nodig. Een als kozak verklede man neemt een rookpauze in een telefooncel tijdens de pro-Europese demonstraties van de afgelopen weken in Kiev, Oekraïne.
Reuters/ Gleb Garanich
Een kunstenaar protesteert op 10 november op het Rode Plein in Moskou. Pjotr Pavlenski - die zichzelf een performancekunstenaar noemt - nagelde zijn genitaliën aan de grond. Hij wilde zo de "apathie, de politieke onverschilligheid en het fatalisme" in Rusland aankaarten.
Foto Reuters / Maxim Zmeyev
Belgische brandweermannen bespuiten de opgetrommelde oproerpolitie met schuim. De brandweerlieden protesteerden op 7 oktober in Brussel voor betere arbeidsomstandigheden.
Reuters/ Yves Herman
Een activiste van vrouwenrechtengroep Femen wordt aangehouden. De vrouw, Margo Frutier, werd op 25 juni opgepakt tijdens een demonstratie bij de Europese Commissie in Brussel.
Reuters/ Laurent Dubrule
De Duitse oproerpolitie in aanvaring met betogers bij het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank in Frankfurt op 31 mei. Meer dan duizend mensen deden mee aan de anti-kapitalistische demonstratie met de bijnaam "Blockupy".
Reuters/ Kai Pfaffenbach
Een Turkse agent gebruikt traangas tegen mensen die betogen tegen de omkapping van bomen in het Taksim Gezi-park in Istanbul, op 28 mei. Die dag begonnen de protesten tegen plannen om op de plek van het park een winkelcentrum te bouwen. Premier Erdogan noemde de - veelal jeugdige - demonstranten "plunderaars".
Reuters/ Osman Orsal
In de Bulgaarse hoofdstad Sofia protesteerden in november duizenden mensen - van wie een aantal in gasmaskers en voorzien van kartonnen nepwapens - tegen de wijdverbreide corruptie, de lage inkomens en de hoge werkloosheid in het armste land van de Europese Unie.
Reuters/ Stoyan Nenov
Een betoger in Thailand houdt de nationale vlag omhoog bij het monument voor de democratie in Bangkok, op 4 november. Duizenden mensen gingen wekenlang de straat op om te protesteren tegen de huidige regering van premier Yingluck Shinawatra. De goedkeuring van een ontwerpwet die amnestie zou geven aan oud-premier Thaksin Shinawatra - de broer van Yingluck - bleek olie op het vuur voor de Thaise oppositie.
Reuters/ Kerek Wongsa
Israëlische undercoveragenten houden een Palestijnse betoger aan bij schermutselingen tijdens een demonstratie in Jeruzalem op 24 september. Zo'n 300 Palestijnen protesteerden tegen het Israëlische besluit om bezoekers toegang te geven tot een 'heilig gebied' op de Tempelberg waar ook de al-Aqsa Moskee staat - de grootste moskee van Jeruzalem.
Reuters/ Ammar Awad
Een betoger springt over een brandende barricade tijdens de rellen in het Braziliaanse Rio de Janeiro in oktober. In Brazilië is dit jaar veel geprotesteerd, onder meer door onderwijzers die hun salaris te laag vonden. De demonstraties mondden ook uit in rellen, zoals toen kleine groepen onruststokers brandbommen gooiden op overheidsgebouwen in Rio.
AP/ Felipe Dana
Aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi scanderen leuzen die gericht zijn tegen de Egyptische minister van Defensie Abdel-Fattah el-Sissi, in Nasr City, Kaïro, op 28 juli.
AP/ Hassan Ammar
Soms kwamen politieagenten tegenover elkaar te staan. Op deze foto, gemaakt in de Colombiaanse gemeente Ubaté, schopt een agent van de oproerpolitie een betoger terwijl die al op de grond ligt. Een andere politieman probeert de demonstrant te beschermen. Op 26 augustus protesteerden honderden mensen als steunbetuiging voor boeren die snelwegen in Colombia hadden geblokkeerd in de hoop lagere brandstofprijzen en hogere subsidies af te dwingen.
AP/ Fernando Vergara
Het homoseksuele koppel bestaande uit Kris Perry (links vooraan) en Sandy Stier zoent. Perry en Stier werden op 28 juni in San Francisco in de echt verbonden, nadat een federale rechtbank in Californië had geoordeeld dat mensen van hetzelfde geslacht met onmiddelijke ingang weer mochten trouwen. Het vonnis kwam na 4,5 jaar onzekerheid.
AP/ Jeff Chiu
Bij de demonstraties in Rio de Janeiro werd ook peperspray ingezet tegen demonstranten. Op 17 juni gingen betogers in ten minste zeven steden de straten op om tijdens massademonstraties hun ongenoegen te uiten over de levensstandaard in Brazilië. Vrijwel direct begonnen mensen zich bezorgd af te vragen wat deze ontevredenheid zou kunnen betekenen voor de veiligheidssituatie tijdens het WK voetbal deze zomer. Inmiddels lijkt de rust wedergekeerd.
AP/ Victor R. Caivano
De Braziliaanse oproerpolitie zet traangas in tegen betogers bij het Maracana stadion in Rio, waar Brazilië en Spanje op 30 juni tegen elkaar voetbalden in de Confederations Cup. De demonstranten waren boos over de miljarden euro's die worden uitgegeven aan het organiseren van grote sportevenement - waaronder het WK voetbal - en die niet worden geïnvesteerd in sociale voorzieningen.
AP/ Silvia Izquierdo
De oproerpolitie (OMON) in Sint-Petersburg beschermt homorechtenactivisten, nadat ze zijn aangevallen door anti-homodemonstranten, op deze foto van 29 juni. De activisten hadden officiële toestemming voor de betoging, ondanks een onlangs aangenomen wet die het verspreiden van homo-propaganda aan minderjaren strafbaar stelt.
AP/ Dmitry Lovetsky
Ook in Frankrijk gingen mensen dit jaar geregeld de straten op. Op deze foto van 7 maart beschermen politieagenten zichzelf tegen verfbommen tijdens een demonstratie in Parijs tegen ontslagen bij autobandenproducent Goodyear.
AP/ Remy de la Mauviniere
Betogende Palestijnen gebruiken een autostoel als schild tijdens een steunbetoging voor Palestijnse gevangenen bij een Israëlische militaire gevangenis op de Westoever, in de buurt van Ramallah op 19 februari.
AP/ Bernat Armangue
De Israëlische grenspolitie arresteert op 28 februari een man tijdens demonstraties voor Palestijnse gedetineerden buiten de Israëlische gevangenis Ofer, in de buurt van Ramallah.
AP/ Majdi Mohammed
Een handgemeen tussen betogers en veiligheidstroepen bij het Tahrir-plein op 25 januari. Aanhangers van de Egyptische oppositie kwamen op het plein in Kaïro samen om de tweede verjaardag te vieren van de opstand tegen Hosni Mubarak en zijn autoritaire - door het leger gehandhaafde - regime.
AP/ Khalil Hamra
De oproerpolitie pakt een man op tijdens een mars die op 25 januari in Santiago, Chili, plaatsvond als alternatief op de economische zestiglandentop.
AP/ Victor R. Cavaino
Een Israëlische agent sleept een ultraorthodoxe betoger weg tijdens een demonstratie in Beit Shemesh, nabij Jeruzalem op 12 augustus. Volgens een politiewoordvoerder werden zo'n 21 ultraorthodoxe demonstranten opgepakt nadat zij in aanvaring kwamen met de politie. Zij protesteerden tegen bouwwerkzaamheden op een terrein waarvan zij denken dat er oude graven liggen.
Reuters/ Nir Elias
Tienduizenden mensen deden op 4 juni mee aan een wake ter nagedachtenis van de slachtoffers van het hardhandige ingrijpen tijdens het Tiananmenprotest op diezelfde dag in 1989. De herdenking vond plaats in het Victoria Park in Hong Kong.
Reuters/ Tyrone Siu
Een oudere vrouw houdt zich vast aan het been van een politieagent in Phnom-Penh, Cambodja, op 13 maart. Inwoners van het gebied rond het Boeung Kak Meer in de stad liggen overhoop met een Chinese vastgoedontwikkelaar. Zij protesteerden tegen voornemens om het meer droog te leggen en er een nieuwe, dure wijk te bouwen.
Reuters/ Samrang Pring
Betogers rennen achter een politiebusje aan met daarin een aantal arrestanten. Een van hen steekt zijn vuist uit een gat in de achterbak. De wagen is op deze foto van 5 augustus onderweg naar de Turkse stad Silivri, waar een rechtszitting plaatsvindt van mensen die ervan worden verdacht plannen te hebben bekokstoofd om de Turkse premier Erdogan omver te werpen. Sommige verdachten zijn veroordeeld tot twintig jaar cel, 21 verdachten werden vrijgesproken.
Reuters/ Murad Sezer
Aanhangers van de extreem-rechtse Griekse partij Gouden Dageraad op 2 februari. Ze herdenken drie militairen die in 1996 om het leven kwamen bij een helikoptercrash tijdens een crisis tussen Griekenland en Turkije.
Reuters/ Yorgos Karahalis
Een vrouw loopt tussen de oproerpolitie in het Belgische Namen. Op 29 januari vonden daar protesten plaats van medewerkers van ArcelorMittal. De grootste staalproducent ter wereld wil zijn activiteiten in België terugschroeven, wat gevolgen heeft voor 1300 personeelsleden.
Reuters/ Yves Herman
Een demonstrant heeft zijn mond gesnoerd met een dollarbiljet. tijdens een demonstratie in Washington op 1 oktober. Betogers wilden dat het Amerikaanse Congres overeenkomst zou bereiken over het budget van de overheid. Op 1 oktober ging de overheid in "shut-down", waardoor zo'n 800.000 federale ambtenaren dagen geen werk hadden.
AFP/ Jewel Samad
Een Egyptische vrouw gebaart naar een bulldozer van het leger in een poging een gewonde jongeman te beschermen. Egyptische veiligheidstroepen probeerden op 14 augustus aanhangers van de afgezette oud-president Morsi uiteen te drijven. De betogers hadden protestkampen opgezet in hoofdstad Kaïro. Bij de ontruiming van de kampen vielen tientallen doden. Hoe de jongeman op de foto eraan toe is, is onbekend. Hij was toen deze foto gemaakt werd zwaargewond.
AFP/ Mohammed Abdel Moneim
Twee Egyptische vrouwen - aanhangers van oud-president Morsi - zitten voor een barricade van prikkeldraad. Tegenover hen staan ordetroepen. De foto is genomen op 8 juli. Bij demonstraties tegen de afzetting van Morsi vielen dagen eerder 42 doden. De door het leger bewerkstelligde wisseling van de macht in Egypte werd onder anderen door de Amerikaanse president Barack Obama omschreven als militaire staatsgreep.
AFP/ Mahmud Hams
Egyptenaren zwaaien met de nationale vlag terwijl legerhelikopters over het Tahrir-plein vliegen. Het is 4 juli. Het Moslimbroederschap waar Morsi tot vorig jaar toe behoorde omschrijft Egypte als politiestaat na de coup van 3 juli.
AFP/ Gianluigi Guercia
De oproerpolitie schiet met rubberen kogels op een betoger in Rio de Janeiro in Brazilië. Tijdens een demonstratie tegen corruptie en stijgende prijzen op 20 juni braken rellen uit.
AFP/ Christophe Simon
Demonstranten staan bij een brand bij een betoging in Rio, Brazilië.
AFP/ Lluis Gene
De reeks protesten in Brazilië- waaronder deze demonstratie op 20 juni in Rio de Janeiro - worden ook wel onder de gezamenlijke noemer "Tropische Lente" geplaatst. Het ging om de grootste protestgolf in twintig jaar tijd.
AFP/ Tasso Marcleo
De Turkse oproerpolitie vuurt traangas af op betogers op het Taksim-plein in Istanbul, op deze foto van 11 juni. Het was de twaalfde dag van de onlusten. Premier Recep Tayyip Erdogan had net laten weten dat zijn geduld voor de demonstranten op was.
AFP/ Bulent Kilic
Een gemaskerde betoger op het Taksim-plein op 3 juni. Wat was begonnen als protest tegen een lokaal herontwikkelingsproject, was toen al uitgegroeid tot wijdverbreide uiting van onvrede over wat critici omschrijven als een steeds conservatiever en autoritairder wordende overheid.
AFP/ Ozan Kose
De Russische homorechtenactivist Nikolaj Aleksejev - de man achter de eerste Gay Pride in Moskou- krijgt een stomp in zijn gezicht op deze foto van 25 mei.
AFP/ Andrey Svitailo
Een Palestijn gooit op 15 mei een brandende autoband van zich af tijdens rellen tussen honderden Palestijnen en Israëlische soldaten op de Westoever.
AFP/ Abbas Momani
Een man schopt een topless activiste van de Oekraïense vrouwenbeweging Femen. De vrouw protesteerde op 3 april bij een moskee in Parijs tegen islamisten.
AFP/ Fred Dufour
De oproerpolitie zet op de Champs-Elysées in Parijs traangas in tijdens uit de hand gelopen protesten tegen de legalisering van het homohuwelijk in Frankrijk. Op 24 maart protesteerden duizenden mensen tegen de nieuwe wet ,die het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht en de adoptie van kinderen voor die koppels mogelijk maakt. De wet werd later aangenomen door het Franse parlement.
AFP/ Thomas Samson
Vrouwen gooien op 25 maart hun bh de lucht in bij de Eiffeltoren in Parijs. Dit gebeurde om aandacht te vragen voor borstkanker.
AFP/ Pierre Verdy
Cyprioten laten ons hun hand lezen, op deze foto uit maart. De betogers zeggen tijdens een demonstratie in hoofdstad Nicosia "nee" tegen een financiële reddingsactie van de Europese Unie. Het reddingsplan betekende onder meer dat spaarders bij Cypriotische banken 60 procent van hun spaargeld boven de ton zouden kwijtraken.
AFP/ Patrick Baz
Egyptische activisten en jongeren doen de Harlem Shake in Kaïro op 28 februari.
AFP/ Gianluigi Guercia
Mensen in Oost-Timor herdenken in hoofdstad Dili het bloedbad van Santa Cruz, dat op 12 november precies 22 jaar geleden plaatsvond. Tijdens de Indonesische bezetting van Oost-Timor opende het lndonesische leger het vuur op een onafhankelijkheidsbetogers. Het precieze dodental is tot de dag van vandaag niet precies bekend, maar zou rond de 200 liggen. Het land werd in 2002 onafhankelijk.
AFP/ Valentino de Sousa
Betogers in Athene tijdens de 24-uursstaking van 6 november tegen de ingrijpende bezuinigingen in Griekenland. De actie was gepland tijdens het bezoek van inspecteurs van het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Unie.
AFP/ Aris Messinis