Philips vervolgd voor schenden Magnitski Act

Exterieur van het kantoor van Philips in Amsterdam.
Exterieur van het kantoor van Philips in Amsterdam. Foto ANP / Koen van Weel

Philips is het eerste bedrijf buiten de Verenigde Staten dat is aangeklaagd voor het schenden van de zogenoemde Magnitski Act. Dat meldt de Financial Times. Philips heeft inmiddels een intern onderzoek opgezet.

De wet die Philips zou hebben geschonden werd in de VS ingevoerd vanwege de vervolging en de dood van de Russische advocaat Sergej Magnitski. Hij werkte voor Hermitage Capital, een Amerikaans fonds dat ooit een van de grootste buitenlandse investeerders in Rusland was.

Toen Magnitski medewerkers van de Russische politie en belastingdienst beschuldigde van grootschalige belastingfraude, werd hij in 2008 opgesloten. In november 2009 stierf hij in voorarrest. De Amerikanen voerden eind vorig jaar een wet in die bedrijven verbiedt zaken te doen met personen die betrokken zijn geweest bij de dood van Magnitski.

Philips wordt nu vervolgd omdat het medische apparatuur heeft verkocht aan Medintegrator, een bedrijf dat ooit werd geleid door Artem Koeznetsov. Hij staat op de lijst van mensen met wie niet mag worden gehandeld. Er is echter geen bewijs dat hij nog altijd eigenaar van het bedrijf is, maar hij is wel bevoegd het bedrijf te vertegenwoordigen. De wet omschrijft niet of in zo’n geval wel mag worden gehandeld. Philips heeft de handel met Medintegrator inmiddels stilgelegd.

De vervolging volgt op een aanklacht die in oktober werd ingediend door William Browder, een van de oprichters van Hermitage Capital. In september werd het eerste onderzoek naar aanleiding van de nieuwe wet opgezet. Hierin legde justitie beslag op 24 miljoen dollar aan onroerend goed in New York dat zou toebehoren aan een Russische criminele bende die betrokken zou zijn geweest bij de fraude die door Magnitski was ontdekt. “Wij vinden dat we onze aandacht nu ook moeten richten op buitenlandse bedrijven”, zegt Browder in de Financial Times. (Novum)