‘Philips schendt Magnitsky Act’

Elektronicabedrijf Philips is het eerste bedrijf buiten de VS dat is aangeklaagd voor het schenden van de zogenoemde Magnitsky Act. Dat meldt de Financial Times. Philips heeft een intern onderzoek ingesteld.

De wet die Philips zou hebben geschonden, werd in de VS ingevoerd na de vervolging en de dood van de Russische advocaat Sergej Magnitsky. Hij werkte voor Hermitage Capital, een Amerikaans fonds dat ooit een van de grootste buitenlandse investeerders in Rusland was.

Toen Magnitsky medewerkers van de Russische politie en belastingdienst beschuldigde van grootschalige belastingfraude, werd hij in 2008 opgesloten. In november 2009 stierf hij in voorarrest. De Amerikanen voerden eind vorig jaar een wet in die bedrijven verbiedt zaken te doen met personen die betrokken zijn geweest bij de dood van Magnitsky.

Philips wordt nu vervolgd omdat het medische apparatuur heeft verkocht aan Medintegrator, een bedrijf dat ooit werd geleid door Artem Koeznetsov. Hij staat op de lijst van mensen met wie niet mag worden gehandeld. Er is echter geen bewijs dat hij nog altijd eigenaar van het bedrijf is, maar hij is wel bevoegd het bedrijf te vertegenwoordigen. De wet omschrijft niet of in zo’n geval wel mag worden gehandeld. Philips heeft de handel met Medintegrator inmiddels stilgelegd.