Omhooggevallen stofjes

„We zijn scheppers, wij mensen. God, wat kunnen we een hoop. Het enige vervelende is dat we de implicaties van ons handwerk niet overzien. We creëerden bodemloze hoeveelheden energie door atoomsplitsing. We regeren de wereld, maar zijn zo onthand dat we mensen willen helpen door dood en verderf te zaaien in hun land met onbemande vliegtuigjes. Als het niet zo dodelijk was, is het bijna lief. Een student theologie had ooit moeite met de zinsnede: de handen van God. ‘God heeft toch helemaal geen handen?’ Professor Breukelman antwoordde: ‘God geen handen? Alléén God heeft handen, wij hebben klauwen.’ Goed, de mens is bijna goddelijk gemaakt. Maar dat is het dan ook. Want als we de maan en de sterren zien, vragen we ons af waarom God ooit naar deze omhooggevallen stofjes op aarde om zou zien”, aldus dominee in residence Rikko Voorberg.