Nederland uit de recessie: groei van 0,2 procent in derde kwartaal

Winkelend publiek in supermarkt Albert Heijn tijdens het laatste weekend voor kerst. Winkeliers verwachten dat Nederlanders dit jaar ondanks de crisis opnieuw een recordbedrag aan kerstinkopen uitgeven.
Winkelend publiek in supermarkt Albert Heijn tijdens het laatste weekend voor kerst. Winkeliers verwachten dat Nederlanders dit jaar ondanks de crisis opnieuw een recordbedrag aan kerstinkopen uitgeven. Foto ANP / Robin Utrecht

Nederland is definitief uit de recessie. Dat blijkt uit de tweede raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het derde kwartaal van 2013. De economie groeide in het afgelopen kwartaal met 0,2 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Half november presenteerde het CBS een eerste raming over de periode. Daaruit bleek al dat Nederland uit de recessie was, met een groei van het bruto binnenlands product (bbp) van 0,1 procent. Dat is nu met 0,1 procentpunt bijgesteld naar 0,2. Ten opzichte van een jaar eerder kromp de economie in het derde kwartaal wel: met 0,4 procent. Volgens de eerste raming was dat 0,6 procent.

Vóór het derde kwartaal van 2013 kromp de economie drie kwartalen lang in Nederland. In het tweede kwartaal van 2013 werd de groei uiteindelijk bij een tweede raming van 0,1 procent krimp bijgesteld naar nul. De recessie was daardoor eigenlijk bij nader inzien in het tweede kwartaal van 2013 al voorbij, maar dit is wel weer de eerst gemeten (minimale) groei van het jaar.

De consumptie in het derde kwartaal werd bij de tweede raming naar onder bijgesteld en daalde ondanks de verder licht positieve cijfers opnieuw, met 2,7 procent. De consumptie daalt nu al tweeënhalf jaar achter elkaar. De krimp in investeringen werd ook neerwaarts bijgesteld en stond op 3,7 procent minder ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Wel was de krimp een stuk kleiner dan een jaar eerder. De export werd bij de tweede raming naar boven bijgesteld en groeide in het derde kwartaal met 2,3 procent, terwijl de import naar beneden werd bijgesteld en heel licht kromp: 0,2 procent.

Herstel nog ‘marginaal’

Nederland mag dan uit de recessie zijn, het herstel is nog “marginaal”, zei onze politiek redacteur Erik van der Walle in november al in een reactie op de CBS-cijfers:

“Je ziet een aantal zaken die positief zijn, zoals de stijging van de export. Niet alleen de doorvoer, maar ook de ‘eigen’ export van Nederlandse producten neemt weer toe. De negatieve zaken blijven echter de boventoon voeren, zoals de aanhoudende daling van de consumptie van huishoudens en de stijgende werkloosheid. Formeel zijn we uit de recessie, maar van echt economisch herstel is zeker nog geen sprake. Daarvoor staan nog te veel seinen op rood.”

Banenverlies houdt aan

Tegenover de lichte economische groei staat ook een voortgaand banenverlies. In het derde kwartaal van 2013 waren er 160 duizend banen van werknemers minder dan in hetzelfde kwartaal van 2012: een daling van 2,0 procent. Volgens het CBS is dat het grootste banenverlies sinds 1995, toen de meting begon. Het aantal banen was 47 duizend lager dan in het tweede kwartaal van 2013: een daling van 0,6 procent. Bij de eerste raming was het banenverlies 46 duizend.

In het derde kwartaal waren de lonen wel 1,9 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.