NAM haalt dit jaar recordhoeveelheid gas uit Groningse bodem

Gaswinning in het Groningse Loppersum.
Gaswinning in het Groningse Loppersum. Foto ANP/ Catrinus van der Veen

Gaswinningsbedrijf NAM haalt dit jaar een recordhoeveelheid van ten minste 52 miljard kubieke meter aardgas uit de Groningse bodem. Dat is zo’n 10 procent meer dan in voorgaande jaren, blijkt uit productiecijfers van de Nederlandse Aardolie Maatschappij, een joint venture van Shell en Exxon Mobil. Alleen in de jaren zeventig (oliecrises) werd meer Gronings aardgas gewonnen.

Het record is opmerkelijk omdat het Staatstoezicht op de Mijnen er een jaar geleden bij minister Kamp (Economische Zaken, VVD) op aandrong minder Gronings gas te winnen omwille van de veiligheid. De toezichthouder waarschuwde voor meer en zwaardere aardbevingen door gaswinning in het gebied, mogelijk met een kracht van vijf op de schaal van Richter.

Kamp beslist volgende maand over winning

Maar minister Kamp wilde eerst meer onderzoek laten doen, onder meer naar de toekomstige sterkte van bevingen en de gevolgen voor de schatkist. Pas komende maand, waarschijnlijk half januari, beslist hij met het kabinet over de aardgaswinning in Groningen. Dan komen ook de uitkomsten van de inmiddels veertien onderzoeken naar buiten.

Woordvoerder Chiel Seinen van de NAM schrijft de hogere productie toe aan de koude winter en het koude voorjaar. „Dan is de vraag naar gas hoog.” Ook in de zomer werd er meer Gronings aardgas gewonnen omdat de ondergrondse gasvoorraden moesten worden bijgevuld.

Meldingen aardbevingsschade verviervoudigd

De NAM ontving dit jaar 9.469 meldingen over aardbevingsschade – een verviervoudiging ten opzichte van vorig jaar (2.407). Ongeveer de helft van alle klachten is “afgehandeld”, voor een bedrag van ruim 50 miljoen euro. “Ondanks de ruimhartige afhandeling” pleit ‘raadsman gaswinning’ Leendert Klaassen voor een onafhankelijke schadeafwikkeling. Groningers wantrouwen “de dubbelrol van de NAM”, zegt hij. Het gasbedrijf veroorzaakt de schade, maar moet die van de wet ook beoordelen en vergoeden.

Lees vanmiddag meer in NRC Handelsblad.