Moslims eisen vertrek van de Franse troepen in CAR

Demonstranten pleiten voor het vertrek van de Franse militairen uit de Centraal-Afrikaanse republiek.
Demonstranten pleiten voor het vertrek van de Franse militairen uit de Centraal-Afrikaanse republiek. Foto AFP/Miguel Medina

Tientallen moslims hebben vandaag in de straten van Bangui het vertrek geëist van de Franse troepen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). De Fransen wachtte aanvankelijk een warm onthaal in de CAR, maar de Franse president François Hollande heeft zich bij het islamitische bevolkingsdeel niet populair gemaakt met zijn oproep dat de islamitische president van het land moet opstappen.

Fransen beschuldigd van partijdigheid

Op 5 december stemde de VN-Veiligheidsraad unaniem in met een interventie van Franse en Afrikaanse troepen in de CAR. Sindsdien zijn er soldaten uit Frankrijk (1.600) en van de Afrikaanse Unie (6.000) actief om het geweld in het land een halt toe te roepen. Frankrijk heeft zich ten doel gesteld het geweld te stoppen, de rivaliserende moslimrebellen (Séléka) en christen-milities (Anti-Balaka) te ontwapenen en een politiek proces op gang te brengen met daarna snel verkiezingen. Inmiddels worden de troepen er echter van beschuldigd zich partijdig op te stellen in het sektarische conflict.

Franse militairen zouden bijvoorbeeld alleen islamitische strijders ontwapenen en de christelijke milities negeren die Bangui zijn binnengetrokken. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat er sprake is van vooringenomenheid bij de Franse troepen.

Volgens hulporganisatie Artsen zonder Grenzen behoort de korte periode van rust die met de komst van de Fransen aanbrak inmiddels al weer tot het verleden. De afgelopen dagen behandelde zij in een hospitaal in Bangui 190 gewonden, onder wie veel mensen met schotwonden.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, meldde vorige week nog dat enkele andere Europese landen troepen willen sturen. Welke landen, dat is nog onduidelijk.

(AP/Novum)