Minstens twaalf mensen dood na aanslag op politiebureau Egypte

De schade na de explosie in Mansoura, Egypte, is groot. Leden van de oproerpolitie lopen door het puin.
De schade na de explosie in Mansoura, Egypte, is groot. Leden van de oproerpolitie lopen door het puin. Foto Reuters/ Mohamed Abd El Ghany

Ten minste twaalf mensen zijn omgekomen bij een aanslag op een politiebureau in de Egyptische stad Mansoura, ongeveer 110 kilometer ten noorden van hoofdstad Kairo. 134 mensen raakten gewond, meldt persbureau AP.

Waarschijnlijk zorgde een autobom voor de explosie, die ook een bank en een theater beschadigde. Het was de eerste grote bomaanslag in de Nijldelta. Het eerdere geweld in Egypte, dat al maanden voortduurt, vond vooral plaats in de Sinaï en steden rond het Suezkanaal ten oosten van hoofdstad Kairo.


Grotere kaart weergeven

‘Moslimbroederschap terroristische organisatie’

De Egyptische regering houdt de Moslimbroederschap verantwoordelijk en heeft haar een “terroristische organisatie” genoemd. Het Egyptische nieuwsagentschap MENA citeerde kabinetswoordvoerder Sherif Shawki:

“(De Broederschap laat haar)lelijke kant als terroristische organisatie zien, een die bloed vergiet en knoeit met de veiligheid in Egypte.”

Niemand heeft echter officieel de aanslag opgeëist. Hij komt wel een dag na een oproep van een door Al-Qaeda geïnspireerde groepering die politie en legerpersoneel opriep om te deserteren. Wie dat niet zou doen, zou mogelijk gedood kunnen worden door haar strijders.

Drie aanklachten tegen Morsi

In Egypte is het sinds de afzetting van president Mohammed Morsi in juli heel onrustig. Er vinden geregeld aanslagen plaats. Morsi, die sinds de machtsgreep van het leger vastgehouden wordt, staat inmiddels voor drie feiten terecht.

Hij werd eerder al beschuldigd van het aanzetten tot moord op politieke tegenstanders en samenzwering met buitenlandse groeperingen om de Egyptische staat de ondermijnen. Dit weekend kwam daar een aanklacht bij in het kader van zijn gevangenisuitbraak in januari 2011, schrijft AP. De Moslimbroeder zou samengespannen hebben met Hamas-strijders uit de Gazastrook. Zijn medegedetineerden en hij maakten zich daarbij schuldig aan de ontvoering van politieagenten.