Meeste gastransport in Nederland ooit in 2013 - steeds meer naar buitenland

Een plaatje markeert langs de weg het gasleidingnet van de Gasunie.
Een plaatje markeert langs de weg het gasleidingnet van de Gasunie. Foto ANP / Koen Suyk

In 2013 verwerkte de Gasunie tot nu toe al 113 miljard kubieke meter gas. Nooit eerder stroomde er zoveel aardgas door de leidingen: het oude record uit 2010 stond op 2 miljard kubieke meter gas minder. Dat meldt het gasbedrijf vandaag volgens persbureau Novum.

De recordhoeveelheid komt vooral doordat het begin dit jaar lang koud was in Nederland. Maar de Gasunie, verantwoordelijk voor het transport van het Nederlandse aardgas, levert ook steeds meer aan ons omringende landen. Ook daar was er veel vraag naar gas in 2013 door de aanhoudende kou. De verwarming van huizen en gebouwen leunt bijna volledig op aardgas. Aardgas speelt daarnaast een belangrijke rol voor de opwekking van elektriciteit in centrales en in de industrie.

Nederland is volgens de Gasunie de afgelopen jaren bovendien een steeds belangrijker doorvoerland voor aardgas geworden, schrijft de NOS. Gas uit bijvoorbeeld Rusland en Noorwegen stroomt door de Nederlandse Gasunieleidingen naar onder meer Groot-Brittannië.

Tien jaar geleden was minder dan de helft van het gas in Nederland bestemd voor het buitenland. Inmiddels wordt al meer dan 60 procent aan landen om ons heen geleverd.