Mariah Carey komt om de vijf uur voorbij

Drie weken lang alleen maar kerstliedjes; Sky Radio noemt zichzelf The Christmas Station. Ook andere zenders doen iets bijzonders met Kerstmis, de luistercijfers schieten omhoog.

Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis inTop 2000 à Go-Go.
Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis inTop 2000 à Go-Go.

‘Mensen zoeken knusheid, iets wat ze met elkaar verbindt. Daarom luisteren ze graag radio rond Kerstmis’, zegt Frans van Dun, één van de samenstellers van Sky Radio - The Christmas Station. De weken voor Kerstmis draait Sky Radio lekker veel kerstliedjes. Ongetwijfeld omdat ze daar zelf gelukkig van worden, maar vooral omdat het aantal luisteraars daarmee omhoogschiet van 3,5 miljoen naar 6 miljoen per week. Ook Radio 2 (Top 2000) en 3FM (Serious Request) weten dat rond Kerstmis veel meer mensen naar de radio willen luisteren. In de kerstmaand passeren deze drie zenders de vaste marktleider Radio 538.

Van die vier gaat Sky Radio het verste in de kerstprogrammering. Na Sinterklaas begint het met twee kerstliedjes per uur, vanaf 13 december draait de zender alleen nog maar kerstplaten, vierentwintig uur lang.

„Radio is behang”, stelt Van Dun, „Mensen kunnen veel dingen doen met de radio aan.” Van Dun en collega’s puzzelen met behulp van computerprogramma Music Master de lijsten bij elkaar: „We hebben een carrousel van zo’n vijfhonderd platen, maar sommige platen komen vaak terug.”

Hoe vaak kan All I want for Christmas is you van Mariah Carey op een dag voorbij komen zonder dat het irritant wordt? Van Dun: „Uit onderzoek blijkt dat mensen liever een plaat horen die ze al vaak gehoord hebben dan een plaat die slecht scoort.” Klassiekers die Sky Radio als gold bestempelt, zoals die van Mariah Carey, komen om de 4,5 tot 5 uur voorbij. Andere hits die niet gold zijn, komen eens in de 9 uur voorbij. Voorbeeld: What Christmas means to me van Paul Young. Van Dun: „Zo hebben we variatie en toch herkenbaarheid”.

Het repertoire staat redelijk vast, maar Van Dun wil ook graag nieuwe platen ertussen mengen: „Nick & Simon hebben dit jaar een goed kerst- album uitgebracht. We draaien graag de nieuwe Kelly Clarkson, Underneath the Tree. Aan de platenmaatschappij hebben we gevraagd of ze die ook in Nederland wilden uitbrengen. Een andere plaat die we zelf geplugd hebben is Wonderful Dream van Melanie Thornton. Zij is in 2001 neergestort met een vliegtuig, meteen daarna werd het een hit in Duitsland. Er zit een bekend Coca-Cola-thema in.”

Belangrijk voor die nieuwkomers: „Niemand kent ze, maar ze klinken bekend.”