Opinie

Marcel Cola met aspirine

Mijn vader bewaarde alles. Keurig in mapjes in een archiefkast, die mijn moeder na zijn dood mapje voor mapje door de papierversnipperaar heeft gegooid. In het mapje ‘basisschool Marcel, vierde klas’ vond ik een bijbeltekst, die ik als strafwerk tien keer had moeten overschrijven.

Corinthiërs 1.13, over de Goddelijke liefde, niet te snappen voor een tienjarige.

Ik zat op een katholieke basisschool in de Emmastraat in Velp, er zat daar nog een non in het docentencorps: zuster Virgini. Ze werd door ons ‘de pinguïn’ genoemd en door haar collega’s behandeld als een relikwie uit een andere tijd.

Het gerucht ging dat je geil werd als je cola met aspirine dronk. Ik was nog nooit geil geweest en de anderen volgens mij ook niet. Op schoolreis, in Ponypark Slagharen, donderden we een hele strip in een literfles, die met een stuk of zes opdronken.

Geil werden we niet.

Wel maakten we de hele dag neukbewegingen. Tegen elkaar, tegen de pony’s en tegen de omheining bij de achtbaan, waar we vanwege het levensgevaarlijke karakter niet in mochten en tenslotte tegen de kont van Jacqueline Lugthart die toevallig passeerde.

De maandag erop stonden we met z’n zessen schuldbewust tegenover een aangedane pinguïn, die daadwerkelijk dacht dat we geil waren geweest. Naast haar het schoolhoofd, een man met een woeste zwarte baard van wie we wisten dat hij ooit per ongeluk een kopje thee over een baby had gestoten. Hij nam de zaak wat minder serieus dan de pinguïn die ons opdroeg om dat stuk uit de bijbel over te schrijven.

Tijdens het overschrijven stak hij tenminste nog een keer zijn baardkop om de deur om te zeggen dat we beter gestampte bananen met koffiemelk hadden kunnen drinken omdat je daar apegeil van werd.

In een ander leven schreef ik later een stuk over seksverslaafde mannelijke christenen, die in Vierhouten bijeen kwamen. De cursusleider had een bekentenis gedaan op een videoband. Achter een groot bureau vertelde hij over hoe hij ondanks een ‘toereikende partner’ jarenlang dwangmatig had gemasturbeerd achter de computer. Hij keek naar zichzelf met een rood hoofd.

Later hield hij zijn gehoor voor dat de geest te reinigen was met bidden, een wachtwoord op de computer en het lezen van bijbelteksten.

Corinthiërs 1.13 was een van de aanraders.