Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Dode en gewonden bij luchtaanval Israël op Gazastrook

Israëlische militairen bij de grens met Gaza waar een Israëliër werd doodgeschoten. Het leger beantwoordde het incident vandaag met een luchtaanval.
Israëlische militairen bij de grens met Gaza waar een Israëliër werd doodgeschoten. Het leger beantwoordde het incident vandaag met een luchtaanval. Foto Reuters / Samir Cohen

Israël heeft een luchtaanval uitgevoerd in de Gazastrook, als antwoord op het doodschieten van een Israëlische burger die onderhoudswerk deed aan het hek aan de grens. Bij de aanval zou een driejarige meisje zijn omgekomen. Haar moeder, haar broer en zeven andere raakten gewond, zo meldt persbureau AP.

Onze correspondent in Israël meldt op Twitter:

Twitter avatar leonierop Leonie van Nierop after a shooting, israeli air forces launched airstrikes across the gaza strip, killing a 3-year-old palestinian girl http://t.co/jxH60UjzeF

In Gaza-stad klonken in de middag verschillende explosies. Volgens een medewerker van het Palestijnse ministerie van gezondheid raakten drie familieleden gewond van het driejarige slachtoffer, onder wie twee andere jonge kinderen. Van de in totaal negen gewonden was een er slecht aan toe. Het Israëlische leger meldde dat bij de luchtaanval wapenfaciliteiten geraakt zijn en een raketlanceringsplaats.

Vergeldingsactie voor dood burger

De Israëliër werd door een sluipschutter beschoten terwijl hij onderhoudswerk deed aan het hek bij de kust. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht, waar hij overleed.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de beschieting “een zeer ernstig incident dat wij nooit onbeantwoord laten”. Hij sprak in Sderot, dat dikwijls doelwit is van beschietingen vanuit Gaza, waar hij was om een nieuwe spoorlijn officieel in gebruik te nemen.

Het is de felste oplaaiing van geweld aan de grens tussen Israël en Gaza sinds maanden. Tot nu toe hielden beide partijen zich al ruim een jaar grotendeels aan het staakt-het-vuren, dat tot stand kwam na acht dagen van zware gevechten in november 2012.