Kunnen ze mij dwingen op zondag te werken?

Illustratie Tjarko van der pol

Een medewerkster (54) met een vast contract bij de C1000 vermoedt dat haar winkel binnenkort een Jumbo wordt. „Nu vrees ik dat de winkel ook op zondag opengaat en in de avonduren. Kunnen ze mij dwingen om dan te werken?”

„Absoluut niet”, zegt FNV-bestuurder Henk van der Ploeg. „De winkels van C1000 zijn eigendom van een franchiseondernemer. Daar zijn afspraken mee gemaakt over de sociale plannen. Wanneer een winkel overgaat naar Jumbo dan kan het inderdaad goed dat ze binnenkort ook op zondag opengaan. Dat zie je steeds vaker bij supermarkten. Maar niemand kan verplicht worden om dan te werken. Op zondag en in de avonduren werken, mag alleen op vrijwillige basis. Zo staat dat ook in de cao.”

Nieuwe eigenaren mogen niet aan individuele arbeidsovereenkomsten of vaste patronen tornen, zegt Koen Vermeulen, advocaat arbeidsrecht bij GMW Advocaten. Als een werknemer te maken krijgt met ongezonde druk om toch op zondag te werken dan raadt hij aan de ondernemingsraad in te schakelen. „Die hebben instemmingsrecht als het gaat over wijziging van arbeidstijden. Ook kan een individu naar de rechter stappen als het over arbeidstijden gaat.”

Volgens Van der Ploeg merkt de vakbond regelmatig dat er flinke druk wordt uitgeoefend op supermarktpersoneel om toch op zondag te gaan werken. „Het begint altijd met vriendelijke opmerkingen, dat iedereen op zondag moet werken en dat het nu eenmaal nieuw beleid is. Stel dat je blijft weigeren, dan komt het nog weleens voor dat je wordt ingeroosterd op werktijden die je heel slecht uitkomen. Pesterijtjes. De een komt ermee weg om de poot stijf te houden, op een ander wordt stevige druk uitgeoefend. Maar niemand mag je verplichten om te werken, daar is geen discussie over mogelijk.”

Ook een kwestie op het werk? Mail naar werk@nrc.nl. Kijk voor meer antwoorden ook op nrc.nl/carriere