Klassieke ‘Doctor Zhivago’ maakt nog steeds indruk in fraaie restauratie

Dat regisseur David Lean de onbetwiste meester is van de epische historische film bewees hij in de jaren zestig met Lawrence of Arabia (1962, met de onlangs overleden Peter O’Toole) en diens opvolger Doctor Zhivago, de grootscheepse verfilming van Boris Pasternaks dikke, in 1957 clandestien in Italië gepubliceerde roman.

Leans verfilming van Doctor Zhivago werd in 2010, ter gelegenheid van de 45ste verjaardag van de film, opnieuw gerestaureerd. Die fraaie restauratie draait vanaf 26 december in een aantal filmtheaters.

Doctor Zhivago verhaalt over de verboden liefde – want beiden zijn al getrouwd – tussen titelheld Yuri Zhivago (Omar Sharif) en Lara (Julie Christie). Een liefde die extra op de proef wordt gesteld door achtereenvolgens de Eerste Wereldoorlog en de Russische Revolutie.

De film maakt nog steeds indruk, vooral door de manier waarop Lean het verhaalt vertelt. Zo laat hij een charge buiten beeld plaatsvinden. In plaats van de veldslag te filmen, concentreert Lean zich op het gezicht van Zhivago die alles vanaf zijn balkon gadeslaat. Zijn blik vol afschuw heeft meer impact dan het in detail tonen van alle bloederigheid.

André Waardenburg