Ik zou willen dat ik kon leven zoals Jezus

Waarom is Jezus jouw held? Die vraag stelde nrc.next aan vier bekende Nederlandse christenen.

Een bulldozer aan het werk bij een kolenmijn in Kentucky. 40 procent van de uitstoot van CO2 in de VS komt door kolen. Het is de meest vervuilende energiebron.
Een bulldozer aan het werk bij een kolenmijn in Kentucky. 40 procent van de uitstoot van CO2 in de VS komt door kolen. Het is de meest vervuilende energiebron. Foto AFP

Tijs van den Brink (43), presentator bij de EO

„Een Bijbelverhaal in het bijbelboek Johannes gaat over een vrouw die vreemd was gegaan, en omstanders wilden haar stenigen voor haar zonde. Jezus keek rond en zei: „wie zonder zonde is, mag de eerste steen gooien”. Dat was niemand, dus iedereen liep weg. Daarop zei Jezus tegen de vrouw: „Ik doe het ook niet, ga heen en zondig niet meer.”

„Dat verhaal vind ik magistraal. Ik lees de bijbel elke dag, het optreden van Jezus blijft elke keer weer fascinerend. Jezus is voor mij de perfecte mens, de verpersoonlijking van God. Hij weet mensen op een goede manier op hun plek te zetten. Door één opmerking kantelt hij de hele situatie. Daar kan ik lang over nadenken en van leren. Het verhaal over die vrouw lijkt bijvoorbeeld heel erg op de situatie met Onno Hoes, waarin ook iedereen met een oordeel klaar staat.”

„Leven zoals Jezus leefde, ik zou willen dat ik het kon. Maar het lukt me niet. Jezus kon zich totaal wegcijferen voor een ander, uiteindelijk gaf Hij zijn leven voor ons. Ik hoop dat ik zou kunnen sterven voor de mensen van wie ik houd, maar voor de mensen die mij haten lijkt dat me moeilijk. Ik vertrouw erop dat Jezus uiteindelijk, net als tegen die vrouw, tegen mij zegt: ‘Ik veroordeel je niet.’”