Ik geef vooral geld uit aan borrelen

Kim Pattiruhu (31) werkt als freelancefotograaf // Het liefst schiet ze reportages of documentairefoto’s // Samen met haar kat woont ze in een sociale huurwoning in Tilburg

‘Ik ben al best lang aan het freelancen, zo’n vijf jaar sinds ik in 2008 afstudeerde aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda. Ik ben documentair geschoold, maar omdat het moeilijke tijden zijn om als zelfstandig fotograaf aan de slag te gaan richt ik me ook op commerciëlere klussen. Daarom heb ik me in augustus aangesloten bij het Fablab in Tilburg, een werkplaats met nieuwe technieken, zoals 3D-printen. Ik ben daar werkzaam voor de functie van public relations en visual support. Daarnaast heb ik een fotostudio in het pand. Het is een goede plek om mensen te ontmoeten waar ik wellicht een opdracht voor of samen mee kan doen.

„In 2009 belandde ik in het ziekenhuis omdat ik vervroegd in de overgang zat. Dit kwam als een schok, ik kan geen kinderen meer krijgen. Ik heb een tijd op halve kracht moeten werken om het allemaal een plek te geven. In 2012 startte ik mijn fotoproject Windeieren, waarin ik lotgenoten portretteer.

„De overgang heeft mij zakelijk geschaad. Tot oktober 2012 werkte ik naast mijn baan als fotograaf ook als chauffeur bij een transportbedrijf. Daar ben ik weggaan vanwege beklemmende werkomstandigheden en omdat ik me wilde richten op dat waar mijn hart ligt: fotografie. Sindsdien raakte mijn spaargeld op en had ik steeds minder te besteden. Mijn ouders steunen mij daarom sinds januari met 150 euro per week, omdat ik anders nauwelijks rond kan komen. Daar ben ik ze erg dankbaar voor. Sinds 2013 gaat het zowel privé als zakelijk de goede kant op.”