Hij is zeker niet mijn beste vriend

Ruben van Zwieten (30), theoloog van het jaar 2013 en predikant op de Zuidas, Amsterdam

„Voor mij is Jezus geen ‘held’. Dat is zo’n typisch evangelisch keurslijf. In het dagelijks leven is hij niet mijn beste vriend. En ik ben niet bezig met wat er tweeduizend jaar geleden gebeurde op aarde. Het is zo’n grote misvatting om de Bijbel in een historisch raamwerk te drukken, de Bijbel bestaat niet uit waargebeurde verhalen.”

„Denk aan de woorden van Zuid-Afrikaanse president Zuma, toen Mandela stierf: „Our nation has lost its greatest son.” Was Mandela écht een zoon? Nee, dat is een metafoor. Zo zie ik Jezus ook. Letterlijk betekent zijn naam ‘hij die bevrijdt’. De schrijvers van het Nieuwe Testament hebben met het personage Jezus de betekenis van God willen uitleggen.”

„Dat wil niet zeggen dat de woorden van Jezus in de Bijbel me koud laten. In Jezus komt de Bijbelse God heel dichtbij, dat voel ik wel. Een tekst als ‘sta op en wandel’, letterlijke woorden van Jezus, kunnen mij diep raken. Zeker op momenten dat ik moet spreken, zoals op trouwerijen of een begrafenis, zijn dat woorden die mij vertrouwen inademen.”