Hij heeft veel intellectuele spierballen

„Ik studeerde theologie in Kampen, een burgerlijk en wat kneuterig stadje. Aanvankelijk vond ik dat prettig want het voelde als een veilig nest, maar dankzij mijn professor Gerrit W. Neven begreep ik hoe belangrijk het juist is scherpe discussies te voeren om tot nieuwe inzichten te komen. Kreeg hij zware kritiek op de theologie, dan zag ik hoe hij opleefde en dacht: ha, een echt gesprek, het gáát ergens over.

„Hij heeft zoveel intellectuele spierballen dat hij met iedereen de ring in kan. Dat gaf mij het vertrouwen dat het geloof niet kwetsbaar is en dat denken over geloof niet soft hoeft te zijn. Als iemand nu met een theorie aankomt dat ‘de maagd’ Maria gewoon zwanger was van een Romeinse soldaat – een taboe in menig christelijke kring – dan zie ik dat eerder als een verrijking: een ongewenst kind kan dus de redder van de wereld worden.

„Als nieuwe dominee van de Grote- of St.Bavokerk in Haarlem heb ik de opdracht om de kerk te verbinden met de stad. Net als Gerrit W. Neven hou ik van discussie. Iedere dinsdagavond zit ik klaar in de kroeg voor een goed gesprek. Als het aan mij ligt, moet de kerk zó worden, dat het er niet meer toe doet of je gelovig of ongelovig bent.

„Tijdens de kerstnachtdienst zullen er 1.200 mensen in de kerk zitten, tien keer zo veel als op een gebruikelijke zondag en nog eens duizenden mensen kunnen de dienst live volgen via een groot scherm op de Grote Markt. Ik vind het belangrijk om dan juist voor die mensen te preken die de kerk niet kennen. Niet door ‘wel eens even laten zien hoe het er hier aan toegaat’, maar door een verhaal te vertellen dat iedereen aanspreekt en waardoor er gesprekken ontstaan die hen en mij aan het denken zetten.”