Het horloge kwam niet, de boete wel

Ze zouden samen de mooiste horloges maken. Een droomhuwelijk: de Amerikaanse juwelier Tiffany en Zwitsers horlogemaker Swatch. In 2007 sloten de bedrijven een overeenkomst tot samenwerking. Onder de naam van Tiffany zou Swatch in Zwitserland luxe en dure horloges produceren. Beide bedrijven zouden delen in de winst. „Een historische overeenkomst”, noemde bestuursvoorzitter van Tiffany Michael Kowalski het destijds.

De liefde is inmiddels bekoeld. Gisteren bepaalde het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI) dat Tiffany een schadevergoeding van 402 miljoen Zwitserse frank (circa 328 miljoen euro) moet betalen aan het Zwitserse bedrijf. Dat is meer dan de winst die het bedrijf uit de Verenigde Staten dit jaar tot nog toe heeft gemaakt. Over de afgelopen drie kwartalen maakte Tiffany 208 miljoen euro winst.

Het geschil tussen de juwelier en horlogemaker begon in 2011, toen Swatch de samenwerking stopzette. Volgens het bedrijf blokkeerde en vertraagde Tiffany de samenwerking tussen beide partijen. De juwelier diende daarop een tegenclaim in.

De gezamenlijke onderneming was onder de naam Tiffany Watch Co geregistreerd in Nederland. Daarom werd het geschil bij het NAI, een in Rotterdam gevestigd instituut voor internationale, particuliere rechtspraak, geslecht.

De tegenclaim van Tiffany – door de juwelier in maart vorig jaar ingediend – wees het NAI van de hand. In een verklaring liet topman Kowalski weten „teleurgesteld” te zijn over het oordeel.

Swatch is een verzameling van de grote Zwitserse horlogeproducenten, in de jaren tachtig door de Zwitser Nicolas Hayek bij elkaar gebracht. Hij was het die het bekende horloge met plastic kastje en kwartsaandrijving op de markt bracht. Tot de groep, die over 2012 een omzet van 6,6 miljard euro maakte, behoren ook merken als Omega, Breguet en Tissot. Er werken bijna 30.000 mensen in vijftig landen.

Tiffany & Co werd in 1837 door de Amerikaan Charles Lewis Tiffany opgericht. Het bedrijf draaide over 2012 een omzet van 2,8 miljard dollar en heeft 9.900 werknemers.