Het debuut dat je wist dat zou komen is eindelijk hier

Wie: Jaïro Riedewald

Leeftijd: 17

Wat: Debutant bij Ajax

Waar: NOS Studio Sport, 22 december

Het was een jongensboekenverhaal, afgelopen zondag in Kerkrade, zoals alle sportcommentatoren niet nalieten te vermelden. De hoofdpersoon was een voetballer die geboren werd in 1996, een maand na de opening van Amsterdam ArenA.

Om voor de winterstop koploper in de Eredivisie te worden moest Ajax uit winnen van Roda JC, Tien minuten voor het einde stond de Amsterdamse ploeg met 1-0 achter.

Op dat moment bracht trainer Frank de Boer een 17-jarige debutant in het spel. Eigen kweek Jaïro Riedewald had al wel in een bekerwedstrijd meegedaan en in de jeugdcompetities, maar scoorde als linksback niet zo vaak, Nu wel, twee keer maar liefst binnen vijf minuten. Hij ging op de schouders, trok zijn shirt uit en kreeg voor die verboden handeling een gele kaart.

De fans waren desondanks door het dolle heen, na een buitengewoon rommelige eerste helft van de competitie. Waren niet alle grote sterren van Ajax op hun 17de of 18de gedebuteerd met een doelpunt? Studio Voetbal (NOS) presenteerde een lijstje: Cruijff, Roy, Van Basten, Kluivert, Ronald de Boer, Klaassen.

De vedette in wording zelf stond er een beetje beteuterd bij voor het sponsorbord in Studio Sport. Hij besefte het nog niet zo, maar dit leek wel al een tijdje de bedoeling te zijn. Maanden geleden vertelde hij al via een site van zijn zaakwaarnemer Forza Sports Group dat hij na het te verwachten succes in het eerste elftal van Alax het liefst naar Engeland zou vertrekken. Zondag tegen Arno Vermeulen van de NOS zei hij: „Ik denk dat ik veel te vertellen heb en dat mensen om mij heen ook graag met me willen praten.”

Toevallig portretteerde Nieuwsuur (NOS/NTR) afgelopen week een even oud aanstormend voetbaltalent. Ook de Hoogeveense Vivianne Miedema is 17 en kan niet wachten om haar huidige team Heerenveen te verruilen voor een buitenlandse club. De BeNeLeague voor vrouwenteams bevat nu te veel zwakke Belgische teams en ook hier worden voetballende dames toch nog steeds niet helemaal serieus genomen. Ik denk dat transfersom en jaarsalaris van Vivianne en Jaïro wel een nulletje zullen verschillen.

Zij heeft nog een ander probleempje: eerst het eindexamen havo halen, en Engels is haar slechtste vak.

Hans Beerekamp

De tv-recensent verwelkomt iedere week een nieuwkomer in de mediacarrousel.