Geen onbereikbare held, een mens juist

Ben Tiggelaar (44), gedragsonderzoeker en schrijver van managementboeken

„Uniek aan het christelijk geloof is dat Jezus juist geen onbereikbare held is, die je van een afstandje bewondert. God is met Kerst als mens naar de wereld gekomen, als kwetsbare baby die in armoede geboren wordt.”

„Voor mij is Jezus mijn houvast. Door Hem zie ik wat ik moet doen in dit leven. Wat zijn goede keuzes om te maken, wat is wijsheid? Ik probeer mijn gaven en kansen te gebruiken om nuttige en goede dingen te doen. Als ik voor een seminar wordt gevraagd, is dat in principe een praktische opdracht. Ik ga daarheen om mensen iets te leren. Aan de andere kant wil je ze raken, ze écht helpen. Niet dat ik overal het evangelie ga uitleggen. Dat kan een vreselijk irritante trek van christenen zijn, dat ze je voortdurend willen overtuigen van hun mening. De uitdaging is om in je leven iets zichtbaar en voelbaar te maken van waar het in de Bijbel om draait. Neem Martin Luther King. Door zijn geweldloze verzet werd iedereen aangesproken en geraakt.”

„Door Jezus weet ik ook dat ik niet perfect hoef te zijn en dat God desondanks van mij houdt. Het gaat niet om ‘regels volgen’ in het christelijk geloof. Het gaat om genade. Daardoor kun je vrij zijn van onzekerheid, angst en trots. Wat je zelf ook allemaal vindt, wat andere mensen ook denken of zeggen, in de ogen van God ben je volmaakt.”