Elke activist is een terrorist

Vandaag begin ik eens met goed nieuws. Niet wegens de Kerst, want daar doen ze in het Midden-Oosten niet echt aan, maar omdat goed nieuws in dat gebied nogal schaars is. Hou u vast: de Tunesische rapper Weld El 15 is vorige week in hoger beroep vrijgesproken. Ala Yacoubi, zoals hij in zijn vrije tijd

Vandaag begin ik eens met goed nieuws. Niet wegens de Kerst, want daar doen ze in het Midden-Oosten niet echt aan, maar omdat goed nieuws in dat gebied nogal schaars is. Hou u vast: de Tunesische rapper Weld El 15 is vorige week in hoger beroep vrijgesproken. Ala Yacoubi, zoals hij in zijn vrije tijd heet, werd in augustus veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf omdat hij tijdens een concert een song genaamd ‘Politiemannen zijn honden’ had gerapt. De politie was natuurlijk beledigd, en de aanklacht luidde ‘aanzetten tot haat’.

‘Verstoring van de openbare orde’ is doorgaans de officiële beschuldiging tegen vrouwen die in strijd met het officiële verbod zelf achter het stuur gaan zitten

Weld El 15 zelf had ontkend dat hij de politie voor honden had uitgemaakt, publiek had geprotesteerd en mensenrechtenorganisaties het voor hem en de vrijheid van meningsuiting hadden opgenomen. En zie, hij gaat vrijuit.

Tunesië is het enige land waar de zogenaamde ‘Arabische Lente’ misschien nog goed kan aflopen. (Voor wie het niet dagelijks volgt: Egypte is even autoritair als vóór de opstand, alleen minus Mubarak, Libië is een gewapende chaos, Jemen één grote crisis en Syrië, tsja Syrië…) Er zijn ook heel veel problemen in Tunesië, maar ze proberen er daar tenminste iets van te maken. De verkiezingen die volgend jaar worden gehouden, vormen de waterproef. Pompen of verzuipen. Ik hou u op de hoogte.

Maar hier is het afgelopen met het goede nieuws. De vrijspraak voor Weld El 15 is als je het hele Midden-Oosten bekijkt de uitzondering die de regel bevestigt. Neem de Golfstaten: werkelijk óveral extra inspanningen om activisten en potentiële activisten de mond te snoeren. Het is wel duidelijk waarom. De revolutie moet buiten de deur worden gehouden en de vorsten aan de macht.

In Koeweit bijvoorbeeld zijn de laatste maanden verscheidene twitteraars tot jarenlange gevangenisstraffen veroordeeld wegens belediging van de emir. Qatar is bekend van de dichter die 15 jaar cel kreeg wegens een ‘opruiend’ gedicht op internet – zo van „we zijn allemaal Tunesië tegenover de repressieve elite”.

De Saoedische regering kwam vorige week met een bijzonder vergaande anti-terrorismewet. Die duidt niet alleen ondermijning van de staatsveiligheid maar ook verstoring van de openbare orde en aantasting van de reputatie van de staat als terrorisme aan. Verstoring van de openbare orde! Dat is doorgaans de officiële beschuldiging tegen vrouwen die in strijd met het officiële verbod zelf achter het stuur gaan zitten. Iedere activist is een terrorist, wat betreft het Saoedische gezag.

Maar de hoofdprijs gaat naar Turkije, zojuist voor het tweede achtereenvolgende jaar aan de kaak gesteld als het land met de meeste journalisten in de gevangenis. Veertig op dit moment, volgens het internationale Comité ter Bescherming van Journalisten. Geen vrije pers, geen democratie. Erg slecht nieuws vandaag.