Egypte arresteert oud-premier van Mohammed Morsi

De Egyptische oud-premier Hisham Kandil in januari van dit jaar tijdens het jaarlijkse Wereld Economie Forum in Davos.
De Egyptische oud-premier Hisham Kandil in januari van dit jaar tijdens het jaarlijkse Wereld Economie Forum in Davos. Foto Reuters/Pascal Lauener

De Egyptische oud-premier Hisham Kandil, die de regering van de afgezette president Morsi diende, is vandaag gearresteerd door Egyptische veiligheidsdiensten. Kandil werd opgepakt in de bergen in een gebied waar veel smokkelaars de grens oversteken toen hij probeerde te vluchten naar buurland Soedan, zo meldt persbureau AP vanavond.

Kandil probeerde aan de arrestatie te ontkomen met de vlucht. Er was een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd en nu hij is opgepakt moet hij een jaar gevangenisstraf uitzitten. Reden voor de arrestatie is dat Kandil weigerde een gerechtelijk bevel uit te voeren om een textielfabriek te nationaliseren.

In juli 2012 werd Kandil aangesteld als premier door Morsi toen deze de presidentsverkiezingen had gewonnen. Morsi werd in juli vervolgens door het leger afgezet. Een Egyptische rechter verbood hierop alle activiteiten van de Egyptische Moslimbroederschap.

In Egypte is het sinds de afzetting van president Mohammed Morsi in juli heel onrustig. Er vinden geregeld aanslagen plaats. Morsi, die sinds de machtsgreep van het leger vastgehouden wordt, staat inmiddels voor drie feiten terecht.