Een mirakel in het Meer van Tiberias

Snel, noem tien Bijbelse gerechten! Dat had ik nou ook. Ja, linzensoep, daar kwam ik ook nog wel op. Van Jacob en Ezau en het eerstgeboorterecht. Maar verder? Dat heb je als atheïst – en, zoals dat heet, zelfs daar doe ik heel weinig aan. Want je gelooft er dan wel niet in, maar het is op zijn minst handig om er kennis van te hebben.

Google opent een zee aan sites die ‘voedsel’ combineren met de Heilige Schrift. Om gerechten uit de Bijbel gaat het meestal niet, het lijken vooral pagina’s bedoeld om surfers via de maag ook de zegeningen des Bijbels te laten slikken.

Bij de stichtelijke sites die wel gerechten bevatten, wordt gestrooid met ingrediënten die ons in Bijbelse tijden nog helemaal niet hadden bereikt. Neem de Bijbelse kerstdiners die een EO-gids suggereert: ‘Egyptische kruidenkorst’ komen we tegen, okay, en ‘Romeinse koude soep’. Maar wat doen die aardappelen daar dan tussen?

Iets met Saint Pierre lijkt hier een goeie keus. Want die vis schijnt zijn vlekken te hebben gekregen toen Petrus hem eens tussen de vingers vastpakte. Bovendien: Jezus was zelf een visser, heet het. Altijd gedacht trouwens dat Petrus die vissen vastpakte in het Meer van Tiberias en de sintpietersvis is een zeevis, maar alla. En dat het taxonomische geslacht van de vis Zeus luidt, moet Hij maar niet persoonlijk opvatten.

De patatas bravas eerst. Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de ongeschilde aardappels in partjes en leg die op een diepe ovenplaat. Giet hierover niet weinig olijfolie, bestrooi met zout en peper en schud dooreen zodat alle partjes goed vettig zijn. Bak ze tien minuten en voeg dan de geplette knoflook toe, de tomaten en de fijngesneden pepertjes – zonder pit. Bak nog een half uurtje bij een iets lagere stand tot de aardappels gaar zijn – af en toe omscheppen.

De vis: wentel de filets in bloem, bestrooi met selderiezout en paprikapoeder. Vul een diepe pan met zonnebloemolie en frituur de filets hier twee minuten in. Leg per bord een paar lepels patatas en daarop de vis.