Edward Snowden: missie is nu al geslaagd, ik heb gewonnen

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden vindt zijn missie nu al geslaagd. Dat heeft hij gezegd in een interview met The Washington Post. Snowden zei in het vraaggesprek een discussie over het massaal vergaren van persoonlijke informatie te hebben willen beginnen, en tevreden te zijn met het resultaat.

Klokkenluider Edward Snowden vindt dat hij zijn doel al heeft bereikt.
Klokkenluider Edward Snowden vindt dat hij zijn doel al heeft bereikt. Foto AP / The Guardian, Glenn Greenwald en Laura Poitras

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden vindt zijn missie nu al geslaagd. Dat heeft hij gezegd in een interview met The Washington Post Hij openbaarde de laatste tijd geheime documenten van de veiligheidsdienst NSA die tot een herbeoordeling van het Amerikaanse veiligheidsbeleid hebben geleid. Snowden zegt in het vraaggesprek een discussie over het massaal vergaren van persoonlijke informatie te hebben willen beginnen, en tevreden te zijn met het resultaat. “Ik heb al gewonnen”, voegt hij toe.

Een verslaggever van The Washington Post interviewde Snowden in Moskou, waar hij tijdelijk asiel heeft gekregen. Nadat hij zes maanden geleden begon met het lekken van vertrouwelijke informatie naar onder meer die krant trokken de Verenigde Staten zijn paspoort in.

De dertigjarige Snowden is blij dat journalisten door zijn onthullingen hebben kunnen berichten over het aftappen van internet- en telefoonverkeer. “Zodra de journalisten aan het werk gingen was dat een bevestiging van alles wat ik probeerde te doen”, aldus Snowden:

“Ik heb nooit de samenleving willen veranderen. Ik wilde de samenleving een kans geven om zelf te bepalen of verandering nodig was.”

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft Snowden aangeklaagd, onder meer wegens spionage. Snowden vindt echter niet dat hij niet loyaal is aan de Amerikaanse overheid of aan zijn oude werkgever:

“Ik probeer de NSA niet te gronde te richten, ik probeer de NSA beter te maken. Ik werk nog steeds voor de NSA. Zij zijn de enigen die dat niet beseffen.”

Obama hintte afgelopen vrijdag op veranderingen aan de verzameling van gegevens door de NSA te overwegen. Eerder in de week meldde een onafhankelijke commissie van presidentiële adviseurs in een rapport over de praktijken van geheime dienst dat de NSA moet stoppen met het bijhouden van een database met telefoongegevens van vrijwel alle Amerikanen. In totaal kwam de commissie, door Obama in het leven geroepen na de onthullingen van Snowden, met 46 aanbevelingen.