Opinie

De vis van Petrus

Snel, noem tien bijbelse gerechten! Dat had ik nou ook. Ja, linzensoep, daar kwam ik ook nog wel op. Van Jacob en Ezau en het eerstgeboorterecht. Maar verder? Dat heb je als atheïst – en zelfs daar doe ik heel weinig aan. Want je gelooft er dan wel niet in, maar het is op zijn minst handig om er kennis van te hebben.

En toch moest hier een kookstukje komen van bijbelse signatuur. Wat doe je om een hiaat in je algemene ontwikkeling snel te dichten? Exact, Google op. En dan opent zich dus een zee aan sites die ‘voedsel’ combineren met de Heilige Schrift. Om gerechten uit de Bijbel gaat het meestal niet, het lijken vooral pagina’s bedoeld om surfers via food ook de zegeningen van de Bijbel te laten slikken.

Bij de stichtelijke sites die wel gerechten bevatten, valt op dat naar hartenlust wordt gestrooid met ingrediënten die in bijbelse tijden de Oude Wereld nog helemaal niet hadden bereikt.

Neem de bijbelse kerstdiners die een EO-gids suggereert: ‘Egyptische kruidenkorst’ komen we tegen, okee, en ‘Romeinse koude soep’. Maar, wat doen die aardappelen daar dan tussen? Daar hoeven wij ons hier dus evenmin iets van aan te trekken – de uitdrukking ‘roomser dan de paus’ dringt zich op.

Iets met Saint Pierre lijkt hier een goeie keus. Want die vis schijnt zijn vlekken te hebben gekregen toen Petrus hem eens tussen de vingers vastpakte. Bovendien: Jezus was zelf een visser, heet het. Altijd gedacht trouwens dat Petrus die vissen vastpakte in het Meer van Tiberias en de Sint Pietersvis is een zeevis, maar, daar ga ik alweer. Dat het taxonomische geslacht van de vis Zeus luidt, moet Hij maar niet persoonlijk opvatten.

De patatas bravas eerst:

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de ongeschilde aardappels in partjes en leg die op een diepe ovenplaat. Giet hierover niet weinig olijfolie, bestrooi met zout en peper en schud dooreen zodat alle partjes goed vettig zijn. Bak ze tien minuten en voeg dan de geplette knoflook toe, de tomaten en de fijngesneden pepertjes – zonder pit. Bak nog een half uurtje bij een iets lagere stand tot de aardappels gaar zijn – af en toe omscheppen.

De vis:

Wentel de filets in bloem, bestrooi met selderiezout en paprikapoeder. Vul een diepe pan met zonnebloemolie en frituur de filets hier twee minuten in.

Leg op elk bord een paar lepels patatas, met daarop de vis.