De film die we van Holleeder niet mochten zien

Zien Film

De Heineken ontvoering

Nederland 1, 23.10-00.05.

Dit jaar is het precies dertig jaar geleden dat biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer werden ontvoerd. Ze zaten drie weken vast, na betaling van 35 miljoen gulden losgeld kwamen ze vrij. Het is een geruchtmakende zaak die de gemoederen flink bezighield.

Iets wat met de verfilming De Heineken Ontvoering in 2011 ook gebeurde.

Misschien kan de televisievertoning dienen om de film eindelijk op zijn eigen merites te beoordelen. Bij de première ging het eigenlijk vooral om de vraag of het personage Rem wel of niet op Willem Holleeder was gebaseerd. Om een bioscooproulement te voorkomen, spande de topcrimineel indertijd zelfs een kort geding aan, dat hij overigens verloor. Ook ging er veel aandacht uit naar het feit dat Rutger Hauer de rol van Freddy Heineken speelt, waardoor de rest van de cast een beetje ondersneeuwde.

En dan lag Peter R. de Vries, die De ontvoering van Alfred Heineken (1987) baseerde op gesprekken met Holleeder en mede-ontvoerder Cor van Houts, nog eens dwars en weigerde zijn medewerking. Zijn boek dient als basis voor de Hollywoodversie die nu in de maak is en waarin Heineken door Anthony Hopkins wordt gespeeld.

André Waardenburg