De clouds drijven straks boven Noord-Nederland

redacteur technologie

Noord-Nederland profiteert van de opkomst van cloud-computing, opslag van data op centrale webservers. Afgelopen weekend werd duidelijk dat de Amerikaanse technologiebedrijven Microsoft en Apple beiden een nieuw datacenter in Nederland willen bouwen.

Microsoft gaat naar schatting 2 miljard euro investeren in een complex langs de A7 in Noord-Holland. Apple zou volgens het Dagblad van het Noorden een nieuwe locatie in Groningen op het oog hebben. In Eemshaven is concurrent Google, sinds 2008, de belangrijkste huurder van een groot datacenter.

Beheerder Groningen Seaports bevestigt dat het voorbereidingen treft voor een grote klant – codenaam ‘Saturn’ – die tekende voor een uitbreiding van 20 tot 40 hectare. Dat zou Apple zijn, maar er lopen onderhandelingen met nog een andere partij.

Microsoft had ook interesse in een datacenter in Groningen, maar koos uiteindelijk voor Agriport, een bedrijventerrein bij Middenmeer. Agriport bevestigt de plannen van Microsoft. Ook dit zou gaan om een terrein van 40 hectare. De oppervlakte zegt overigens weinig over de hoeveelheid servers die in een datacenter staat.

Apple noch Microsoft wil de komst van de datacenters bevestigen: de exacte locatie is ‘gevoelige informatie’ en toeleveranciers en verhuurders worden contractueel tot geheimhouding gedwongen. Volgens ingewijden zijn alle grote Amerikaanse technologiebedrijven geïnteresseerd in een locatie in Nederland.

De ASM-IX in Amsterdam is het grootste internetknooppunt ter wereld en Nederland heeft snelle onderzeese dataverbindingen met de VS. Die komen onder meer in Katwijk, Beverwijk en Groningen aan land. Belangrijker is dat Nederland goede verbindingen met de rest van Europa heeft. TCN, een bedrijf dat serverruimte verhuurt aan internationale klanten, noemt Groningen „het stopcontact van Europa” omdat er windenergie voorhanden is. Noord-Nederland is relatief koel („je gaat geen datacenter in Spanje bouwen”) en de vierkante meters zijn er goedkoop.

Technologiebedrijven proberen zoveel mogelijk eigen online infrastructuur te creëren, door de datacentra met gehuurde glasvezelverbindingen aan elkaar te verbinden.

De uitbreiding op Europese bodem komt niet ongelegen nu grote tech-bedrijven in opspraak zijn door het NSA-afluisterschandaal. Bedrijven als Google, Microsoft en Apple zijn bang dat de Europese argwaan jegens Amerikaanse webbedrijven tot economische schade leidt. Door lokale datacenters te bouwen hoeven gegevens niet per se Europa te verlaten. Microsoft kondigde eerder aan dat het een nieuw datacenter in Brazilië bouwt, een van de landen die zich verzette tegen de afluisterpraktijken.