Chodorkovski vraagt visum aan in Zwitserland

Foto AFP / David Gannon

De onlangs vrijgelaten Russische olietycoon Michail Chodorkovski heeft een visum in Zwitserland aangevraagd. Volgens een woordvoerder van het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hij via de Zwitserse ambassade in Berlijn een verzoek ingediend, meldt persbureau AP.

De zakenman bevindt zich sinds president Poetin hem een paar dagen geleden amnestie verleende, in Duitsland. Chodorkovski maakte op een persconferentie al duidelijk niet de politiek in te willen in Rusland. Ook ziet hij zichzelf niet terugkeren naar de zakenwereld.

Chodorkovski werd samen met zijn zakenpartner Platon Lebedev in 2005 veroordeeld voor belastingontduiking. In 2010 werden ze nog eens veroordeeld voor fraude, diefstal van hun eigen onderneming en witwassen van de opbrengst. Samen kregen de twee in deze zaken tot veertien jaar cel - in hoger beroep werd dit dertien jaar. De rechtszaak tegen hem werd in het algemeen gezien als een politieke veroordeling, hij financierde oppositiepartijen.