Britse wiskundige Alan Turing krijgt postuum gratie

Alan Turing als 16-jarige
Alan Turing als 16-jarige Foto AFP

Koningin Elizabeth heeft de beroemde Britse wiskundige Alan Turing postuum gratie verleend. Turing werd in 1952 veroordeeld voor homoseksualiteit. Door de gratie heeft hij eindelijk eerherstel gekregen. Turing pleegde in 1954 zelfmoord.

Turing heeft door de jaren heen veel voor de wetenschap betekend, schrijft persbureau AP, maar wellicht het bekendst is hij als codekraker. Hij was de man achter het kraken van de Enigmacode, de code die door de nazi’s werd gebruikt bij hun militaire communicatie. Hierdoor konden de geallieerden de nazi’s te slim af zijn.

‘Oorlog was hierdoor mogelijk eerder afgelopen’

Volgens David Leavitt, auteur van een boek over Turings leven en werk, kan beargumenteerd worden dat hij de Tweede Wereldoorlog door zijn werk heeft verkort. Ook al is dat “hoogst speculatief”.

Toen de oorlog voorbij was, programmeerde hij een paar van ‘s werelds eerste computers. Hij maakte onder andere een van de allereerste schaakspellen, schrijft AP.

Het leven van Turing in de biografische tv-film ‘Breaking the Code’:

Zelfmoord in 1954

Turing maakte nooit een geheim van zijn homoseksualiteit. In 1952 werd hij veroordeeld, omdat hij een relatie had met een andere man. Een van zijn straffen was het slikken van oestrogeen om zijn seksdrift te beperken, iets wat door sommigen chemische castratie wordt genoemd. In 1954, op 41-jarige leeftijd, pleegde Turing zelfmoord.

Al jaren is geprobeerd ervoor te zorgen dat Turing postuum gratie verleend zou worden. Dat deden onder anderen gerenommeerde wetenschappers als Stephen Hawking. Toenmalig premier Gordon Brown bood in 2009 excuses aan voor de behandeling van Turing, maar formele gratie was er nog niet.