Bidden maakt je onafhankelijk

„Geen enkel bedrijf is formeel betrokken bij de bidstonden. Niet onlogisch, want bidden heeft iets anarchistisch. De baas is opeens niet meer de baas. Hij is een van de vele poppetjes op aarde die ook maar zijn best doet. Bidden maakt je onafhankelijk. De Romeinse keizers vervolgden de eerste christenen omdat ze niet bogen voor de keizer. Als je als bedrijf wilt dat je werknemers alleen toegewijd zijn aan hun bedrijf, zou ik alle bidstonden per direct verbieden. Wil je mensen die hun eigen verantwoordelijkheid zien en die niet bang zijn voor hun baantje of voor jou, geef ze dan ruimte. Het kunnen rare lui zijn, die christenen – maar je kunt er soms zomaar wat aan hebben.”

Rikko Voorberg is ‘Dominee in residence’. Hij geeft theologisch commentaar op het nieuws.