Beste van het web-awards: de grappigste video’s van 2013

De mannen van Monty Python. Van links naar rechts: Michael Palin, Eric Idle, Terry Jones, Terry Gilliam en John Cleese.
De mannen van Monty Python. Van links naar rechts: Michael Palin, Eric Idle, Terry Jones, Terry Gilliam en John Cleese. Foto AFP/ Leon Neal

Even geen Rabo-malheur, geen akkoordencrises, geen horrorstorm. Even geen negativiteit. Er kon genoeg gelachen worden het afgelopen jaar, ook bij ons. Wij zetten zes van de grappigste fragmenten op een rij.

Het was het jaar waarin een stel verklede Noren een online sensatie waren met hun liedje over het geluid van een vos en een van die andere grote hits werd geparodieerd door een naakte bebaarde man.

Het was het jaar van Kanye West, die ruziemaakte met een talkshowpresentator en een lachwekkende clip uitbracht met daarin zijn vriendin Kim Kardashian.

En we leerden hoe verschillende dieren een bord sla eten, we zagen de terugkomst van Ricky Gervais’ The Office-personage. We verbaasden ons over een D-film over een tornado van haaien en hadden plaatsvervangende schaamte en angstzweet bij het zien van een Vlaming die plotseling auditie moest doen voor So You Think You Can Dance.

Maar al deze fragmenten haalden het lijstje niet. Welke dan wel?

De reünie van vijf oude komieken
43,5 seconden precies. Driekwart minuut hebben vijf mannen met een gezamenlijke leeftijd van 350 plus jaar ervoor nodig om de grote Londense O2 Arena uit te verkopen. Een cijfer waar boyband One Direction (vijf mannen, gezamenlijk 100 jaar) nog u tegen zegt. Die oude mannen? Monty Python natuurlijk.

John Cleese, Michael Palin, Terry Jones, Terry Gilliam en Eric Idle. Vijf van de zes leden van de komediegroep - Graham Chapman overleed in 1989 - bij elkaar voor een theatershow. Getuige de rappe kaartverkoop zijn ze nog mateloos populair. En ook al zijn ze een flink aantal jaren ouder, ze zijn het nog niet verleerd. De persconferentie die ze gaven na de officiële aankondiging van de reünie was bijzonder vermakelijk.

Vooraf werd constant Always Look on the Bright Side gedraaid, de mannen wisselden van naambordjes en ze reageerden als vanouds gevat. Neem Cleese op de vraag van een Australische journalist of ze met hun shows niet naar Australië komen. “The only problem with Australia, is that there’s planets closer than that.” De vijf mannen konden niet ontbreken in dit jaaroverzicht.

Originele artikel: Bekijk de absurde persconferentie over de eenmalige reünie van Monty Python (21 november)

De nerveuze BBC-dj vs. actrice Mila Kunis

Chris Stark is niet echt een interviewer, van films weet hij niet bar veel. Hij is de vaste sidekick van BBC Radio 1-dj Scott Mills. Mills vond het leuk om Stark eens naar een ‘press junket’ van een film te sturen, zo’n persbijeenkomst waar een horde journalisten vijf minuten met een acteur mag praten. In Starks geval was dat Mila Kunis, die een rol in Oz: The Great and Powerful speelde.

Er ontspint zich een erg geinig interview. De stiknerveuze Stark, die zijn best doet om door de zenuwen heen keurig over de film te praten en de losse Kunis die het liever over alles behalve de film wil hebben. Stark slaagt in ieder geval niet in zijn opdracht: hij babbelt over ‘lad bombs’, drankjes die hij drinkt met zijn vrienden, van wie er een ‘Chango the Beast’ wordt genoemd en over ‘zijn’ voetbalclub Watford FC. Kunis vindt het maar wat leuk tussen al die saaie interviews en babbelt vrolijk mee. Leukste moment: wanneer de pr-mensen erop aandringen dat ze toch even over de film praten, waarna Kunis in sneltreinvaart antwoord geeft op vragen “die hij waarschijnlijk toch zal stellen”.

Originele artikel: Notting Hill in het echt: een onhandige, nerveuze BBC-dj tegenover Mila Kunis (6 maart)

De allerslechtste eerste dag ooit voor een nieuwslezer

Hoe kríjgt hij het voor elkaar? A.J. Clemente maakte op de lokale NBC-dochterzender KFYR-TV in North Dakota zijn debuut als nieuwslezer. De állereerste woorden die hij uit zijn mond laat komen? “Gay fucking shit.” Nog pijnlijker: hij wist dat het te horen was, want zijn collega begint de uitzending al. En praat dan nog maar eens normaal een journaal aan elkaar.

“That couldn’t have gotten any worse”, schrijft Clemente later op Twitter. Nee, inderdaad. Hij wilde nog wel even de ‘gay’ verklaren: hij probeerde de naam van de winnaar van de Londense marathon, Tsegaye Kebede, uit te spreken en dat wilde niet echt. Wij, de kijkers, vonden het allemaal heel erg grappig. Clemente zelf zat dezelfde week nog bij David Letterman op de bank om erover te praten. Zijn werkgever kon er echter niet om lachen. Clementes eerste uitzending als journaallezer in North Dakota was meteen zijn laatste.

Originele artikel: Deze journaallezer debuteert scheldend op tv (en wordt meteen geschorst) (22 april)

De comedian en de filosofie achter telefoons

Tijdschrift Rolling Stone noemde hem al ‘The Great American Comedian’, de grappigste persoon van het moment. Daar is eigenlijk weinig tegen in te brengen. Louis C.K. is niet alleen heel grappig, zijn kijk op de dingen in het leven is vaak ook bijzonder sterk verwoord en heel herkenbaar.

Neem zijn optreden in de talkshow van Conan O’Brien dit jaar, waar hij even haarfijn uitlegde waarom zijn dochtertjes geen telefoon krijgen. Het is een bijna existentialistische kruistocht tegen het mobieltje: we zitten zo vaak op onze telefoon, omdat we dat moment willen vermijden dat we ons realiseren hoe alleen we eigenlijk zijn.

“Underneath everything in your life there’s that thing, that empty, forever empty. That knowledge that it’s all for nothing and you’re alone. It’s down there. And sometimes, when things clear away, you’re in your car and you go: oh no, here it comes…that I’m alone. Like it starts to visit on you. Just the sadness, life is tremendously sad just by being in it. (…) That’s why we text and drive. (…) People risk taking their life and ruining their own, because they don’t want to be alone for a second, because it’s so hard.”

Originele artikel: Louis C.K. legt haarfijn uit waarom zijn dochters geen mobieltje krijgen (20 september)

De tranen van een sportpresentator

Als je googelt op Toine van Peperstraten, dan vult hij automatisch het woord ‘huilen’ aan. Weinig tranen maakten meer los dan die van de presentator, die in 2013 na twintig jaar Studio Sport de NOS voor betaalzender FOX Sports verliet, tijdens zijn afscheidsuitzending. Een hevige snik, een stem die overslaat. Toine werd er “even emotioneel van”.

De reacties waren verdeeld. “Mooi hoe iemand zijn ziel blootlegt voor de camera”, luidde een van de reacties onder het stukje dat wij erover schreven. “Ontroerend”, schreef iemand anders. Van der Gijp en co. bij Voetbal International lagen dubbel. Hoe mooi de emotie ook is, probeer de eerste tien pakweg tien seconden van Van Peperstratens presentatie maar eens door te komen zonder in de lach te schieten.

Originele artikel: Afscheid NOS valt Toine van Peperstraten duidelijk zwaar (25 juli)

De blunder met de namen

In juli kwamen er drie mensen om het leven bij een vliegtuigongeluk op het vliegveld van San Francisco. Het toestel van Asiana Airlines, onderweg vanuit de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, vloog te laag en te langzaam, raakte naar alle waarschijnlijkheid een muur, waarna een vleugel afbrak en het toestel in brand vloog. Dit kun je gerust een ernstig incident noemen.

KTVU News, een lokale zender in Oakland, Californië, meldde in een journaaluitzending dat ze bevestiging hadden gekregen van de namen van de piloten. En alsof het een bekende ‘prank call’ van Bart Simpson aan barman Moe was, verscheen in een beeld dit lijstje namen:

Captain Sum Ting Wong
Ho Lee Fuk
Wi Tu Lo
Bang Ding Ow

Lees dit eens hardop voor. Inderdaad, ‘ho lee fuk’ dekt de lading wel. De nieuwslezer draagt de namen in alle ernst voor en lijkt helemaal niets door te hebben. Let er vooral even op hoe ze niet ‘fuck’ zegt, maar er nog wel ‘foek’ van maakt. De zender bood trouwens al snel zijn excuses aan, maar het voorval kostte aan zowel een stagiair van de National Transportation Safety Board (NTSB), dat het onderzoek naar het vliegtuigongeluk leidt, en producers bij de zender hun baan.

Maar hoe pijnlijk ook, deze met afstand grootste blunder van het jaar zorgt wel voor een heel erg grappig fragment.

Originele artikel: ‘Ho Lee Fuk’: lokale zender blundert met nepnamen piloten San Francisco (13 juli)

Laat hieronder weten welke van de zes volgens jullie voorkeur heeft en het grappigste filmpje van 2013 op nrc.nl genoemd mag worden. Is dat geen van deze zes en heb je dit jaar leukere voorbij zien komen bij ons? Deel het dan ook gerust.