Autodealer Pouw in problemen

Het op drie na grootste autobedrijf van Nederland verkeert in grote financiële problemen. Het bedrijf, Pouw Automotive, is in gesprek met beursgenoteerde concurrent Stern, het grootste dealerbedrijf van het land, om overgenomen te worden.

Autofabrikanten hebben geen vertrouwen meer in de overlevingskansen van Pouw. Opel en Kia hebben al hun te koop staande én reeds verkochte auto’s de afgelopen dagen teruggehaald bij dealers in de regio Noord. „We willen het bedrijf lichter maken”, aldus een woordvoerder van Kia. Een derde fabrikant, Mazda, haalde de onverkochte voorraad terug.

Pouw heeft in Nederland 25 dealervestigingen, er werken ruim zevenhonderd mensen. Vorig jaar verkocht het autobedrijf 13.000 auto’s. In Nederland werden dit jaar tot nu toe ruim 20 procent minder auto’s verkocht. De terugloop in het aantal verkochte auto’s heeft Pouw harder geraakt dan de concurrenten, doordat het bedrijf te ambitieus was en te veel concurrenten te snel wilde overnemen.

Op één na lijden alle divisies van Pouw verlies. Eind november werden in de filialen in Assen en Groningen al onverkochte auto’s teruggehaald door de importeurs. In diezelfde maand sloot het bedrijf de dealervestiging in Haren.

Klanten die hun auto bij Pouw Noord hebben gekocht, krijgen hun auto nog wel maar moeten deze bij concurrerende dealers ophalen. Stern en Pouw bespreken al enige tijd een fusie. Onlangs nam Stern al de Mercedes Benz-tak van Pouw over.