Altijd de ander centraal stellen, daar gaat ‘t om

Carola Schouten (36), lid van de Tweede Kamer voor de ChristenUnie

„Jezus draait alles radicaal om. Hij heeft in zijn leven laten zien hoe je individuele en maatschappelijke keuzes moet maken die niet makkelijk zijn. Ik ben als mens geneigd mijn eigen wil en behoeftes centraal te stellen; Jezus zette juist altijd de ander centraal. Hij zegt in de Bijbel ook: ‘Zalig zijn zij, die zwak van geest zijn’. Bij hem komen de mensen vooraan, die in onze maatschappij automatisch achteraan komen.”

„Als ik de Bijbel lees dwingt zijn voorbeeld mij tot nadenken: Hoe kijk ik naar de wereld? Hoe ga ik met de mensen in mijn omgeving om? Ik probeer oog te hebben voor mensen waar normaal gesproken niet veel naar om wordt gekeken. Zo woon ik bewust in een moeilijke wijk. Dat was niet de makkelijkste keuze, het is natuurlijk veel comfortabeler om in een rustige omgeving te wonen. Maar ik hoop dat ik hiermee verschil kan maken.”

„Ook is Jezus voor mij de God die het mens-zijn kent, met alle dilemma’s die daarbij horen. Hij kent vreugde en verdriet, weet wat het is om als mens op aarde te zijn. Door Jezus voelt God niet abstract en op afstand, dat vind ik heel troostvol.”