Agent gaat vrijuit voor dood Rishi (17)

De agent die de vorig jaar de 17-jarige Rishi doodschoot is vrijgesproken van moord en van doodslag. Ook voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel is agent RR001, zoals hij tijdens het proces werd aangeduid, niet strafbaar. Dat bepaalde de rechtbank in Den Haag gisteren. De agent ging in 24 november 2012 af op een melding dat iemand met het signalement van Rishi op station Hollands Spoor met een vuurwapen had gedreigd. De drie agenten sommeerden Rishi met getrokken wapens stil te staan, en toen hij wegrende schoot agent RR001. Hij mikte daarbij op zijn bovenbenen, maar raakte Rishi in zijn nek.

De rechtbank oordeelde dat de agent niet bedoeld heeft Rishi dood te schieten, en evenmin bewust het risico heeft genomen dat zijn zogeheten aanhoudingsvuur Rishi zou doden. Bovendien mocht hij volgens de rechtbank in de gegeven omstandigheden – een vluchtende verdachte waarvan de agent mocht aannemen dat die vuurwapengevaarlijk was – schieten om Rishi aan te houden.

De familie van Rishi is erg teleurgesteld. Advocaat Michael Ruperti zei dat de moeder van Rishi na het vonnis het gevoel had zelf vermoord te zijn. De familie van het slachtoffer kan tegen dit vonnis geen beroep instellen. NRC