Storm in VS en Canada zet duizenden huishoudens in de kou

Niet alleen West-Europa heeft te kampen met storm, ook Canada en het midden en noordoosten van de VS hebben te maken met een ijzige storm. Daardoor zitten op kerstavond zo’n 370.000 Amerikanen en 115.000 Canadezen zonder elektriciteit. Er zijn elf doden gevallen tot nu toe.

Sneeuw en ijs in Ontario, Canada. Een ijzige storm heeft duizenden huishoudens in de kou gezet in de VS en Canada.
Sneeuw en ijs in Ontario, Canada. Een ijzige storm heeft duizenden huishoudens in de kou gezet in de VS en Canada. Foto EPA / Stephan Morrison

Niet alleen West-Europa heeft te kampen met storm, ook Canada en het midden en noordoosten van de VS hebben te maken met een flinke storm. Daardoor zitten op kerstavond zo’n 370.000 Amerikanen en 115.000 Canadezen zonder elektriciteit. Er zijn elf doden gevallen tot nu toe.

Onder de elf doden zijn vijf mensen die in Kentucky omkwamen door een overstroming. Een andere vrouw werd in Arkansas weggeblazen door de enorme windstoten, die soms snelheden bereikten van 209 km per uur. Een andere inwoonster van die stad kwam om het leven toen ze de macht over het stuur verloor op de gladde snelweg.

Door de storm zitten in Michigan ruim 250.000 mensen zonder stroom, in Maine ruim 100.000 mensen. Meer dan zevenduizend vluchten liepen vandaag vertraging op, waardoor vooral reizigers in New York en Washington gedupeerd werden. Meer dan 300 vluchten werden geannuleerd.

Canada doden door koolmonoxide vergiftiging

In de Canadese stad Toronto zitten naar schatting 115.000 mensen zonder elektra. Elf mensen moesten naar het ziekenhuis worden gebracht wegens koolmonoxidevergiftiging nadat ze met een gaskachel hun huis probeerden te verwarmen. Twee mensen stikten door het gebruik van een gaskachel in hun woning.

De burgemeester van de stad zei dat de voorzieningen waarschijnlijk pas na Kerst gerepareerd kunnen worden. Al waren overal gemeentewerkers druk in de weer om de stroom waar mogelijk weer op het net te krijgen.

De storm, die gepaard gaat met ijzige regen, trekt vanuit het oosten van Canada naar het zuiden over het midden en noordoosten van de VS. De temperatuur is onder het vriespunt. Het is de derde storm die de VS treft in korte tijd. In de eerste week van december hadden Texas en Arkansas al te maken met flinke sneeuwstormen, half december werd het noordoosten van de VS vervolgens geteisterd door aanhoudende storm.