Zacht met prikkelende dans-impulsen

Onder de naam Blood Orange maakte producer/songschrijver Dev Hynes met Cupid Deluxe een van de elegantste cd’s van het jaar. Zijn voorkeur voor glazige instrumentaties en omfloerst roffelende r&b-beats was eerder al te horen op de EP True (2013), zijn samenwerking met Solange (de zus van Beyoncé). Cupid Deluxe heeft een ongrijpbare muzikale stijl: vederlicht is de klank van de zangstemmen, de violen en de ijle atmosferische geluiden, die op hun beurt worden doorvlochten met het sprookjesachtige effect van de marimba of voorzichtig trommelende percussie.

Dev Hynes zingt alsof hij bang is dat hij iemand wakker maakt: indirect en ingehouden. Zijn muzikale stijl komt in de buurt van r&b, zoals gemaakt door grote namen als R.Kelly of Usher, maar Hynes geeft een eigen draai. Zo weet hij in de onnoemelijke zachtheid die muzikaal wordt uitgedrukt, toch nog prikkelende dans-impulsen te verstoppen, door subtiel dwingende gitaarakkoorden. Deze muziek is zwoel op een sluipende manier.

Dev Hynes, getooid met dik zwart brilmontuur en bontmuts, is een excentrieke Brit. Ooit zat hij in rockband Test Icicles, daarna maakte hij een solo-cd en verhuisde naar New York. Daar schreef hij liedjes voor onder meer Florence & The Machine, Britney Spears en nieuwkomer Sky Ferreira.

Even leek het alsof hij zich zou beperken tot liedjesschrijven en produceren, maar verrassend genoeg bracht hij als Blood Orange toch weer eigen nummers uit. Dev Hynes kan recruteren uit een ruime vriendenkring. Zo levert zijn vriendin Samantha Urbani – van de band Friends – zang die zich nauwelijks laat onderscheiden van die van Solange Knowles. Er is zang van David Longstreth, van de New Yorkse band Dirty Projectors, en zangeres Caroline Polachek van Chairlift doet mee.

Net als The Dirty Projectors heeft Hynes een voorkeur voor ijselijk buitelende zangstemmen. In de mooiste nummers (Chamakay, Always Let You Down) weeft hij een rijk tapijt van vrouwenstemmen. Pulserend, opzwepend en gevat in aangenaam glooiende melodieën.

Hester Carvalho