Vrijgelaten lid Pussy Riot roept op tot boycot Sotsji

Een screenshot van de Russische tv-zender TVK6. Tolokonnikova praat buiten de gevangenis in Krasnojarsk met journalisten.
Een screenshot van de Russische tv-zender TVK6. Tolokonnikova praat buiten de gevangenis in Krasnojarsk met journalisten. Foto AFP/ TVK6

Ze is pas net uit de gevangenis, maar nu al haalt Nadezjda Tolokonnikova zich de woede van het Russische regime op de hals. De Pussy Riot-punker gebruikt de publiciteit rond haar vrijlating namelijk om op te roepen tot een boycot van de Olympische Winterspelen in Sotsji. Dat melden verschillende media, waaronder The Telegraph, vandaag.

Ze deed haar oproep onder meer in dit filmpje:

Tolokonnikova werd vanochtend vrijgelaten. Dat gebeurde een paar uur nadat Maria Aljochina, die ook lid is van Pussy Riot, vrijkwam. Beiden kregen gratie dankzij een nieuwe amnestiewet die president Vladimir Poetin vorige week ondertekende.

Veroordeeld tot twee jaar strafkolonie

Aljochina en Tolokonnikova verbleven een jaar in strafkolonies in Rusland. Ze werden vorig jaar zomer veroordeeld tot twee jaar gevangenis vanwege ‘hooliganisme’. Een derde lid kreeg een voorwaardelijke straf.

De leden van Pussy Riot werden vervolgd voor hun onaangekondigde optreden in de grootste kathedraal van Moskou. Ze protesteerden er tegen de hechte band tussen de Russisch-orthodoxe kerk en het autoritaire regime in het land. Dat werd noch door de Russisch-orthodoxe kerk, noch door Poetin op prijs gesteld.

Filmmakers Mike Lerner en Maxim Pozdorovkin maakten een documentaire over Pussy Riot en de rechtszaak tegen hen (er is geen Nederlandse releasedatum bekend van de film).

Zelfs Poetins rivaal Chodorkovski kreeg amnestie

Afgelopen vrijdag verliet een van de belangrijkste politieke gevangenen in Rusland, oliemagnaat Michail Chodorkovski, al de gevangenis. Ook hij kwam in aanmerking voor gratie door de nieuwe wet van president Poetin. Hij was, samen met een zakenpartner, veroordeeld voor fraude, witwassen en belastingontduiking.

De verwachting is dat door de wet ook de dertig Greenpeace-activisten van de Arctic Sunrise vrijuit gaan.

Een charmeoffensief?

De amnestiewet van Poetin lijkt een charmeoffensief van Poetin in de aanloop naar de veel bekritiseerde Winterspelen in Sotsji, die in februari beginnen, zei onze buitenlandredacteur Hubert Smeets eerder:

“Het lijkt er inderdaad sterk op dat Poetin bezig is met een campagne om zijn imago richting Sotsji te ‘redden’. Het is voor Poetin natuurlijk een PR-debacle, het feit dat een aantal regeringsleiders niet wil komen. Met de amnestieverleningen wil de Russische president waarschijnlijk zijn goede wil tonen.”