Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voeding

Vleesbedrijf fraudeerde bewust met 11.000 kilo biologische ham

Foto ANP / Piroschka van de Wouw

Vleesbedrijf Encebe heeft vorig jaar bewust reguliere ham verkocht als biologisch vlees. Moederbedrijf Vion is er niet in geslaagd om bewijs te leveren van het tegendeel. Dat blijkt uit een rapport van oud-minister Hans Alders, die werd aangesteld om de problemen bij de vleesverwerker te onderzoeken. De zaak werd via Omroep Brabant aan de kaak gesteld door klokkenluiders.

Begin deze maand kwam aan het licht dat Encebe in de zomer van vorig jaar onterecht zo’n elfduizend kilo ham als biologisch heeft verkocht. Het vlees ging onder meer naar supermarkten. Uit het rapport (.doc) blijkt nu dat de fraude ‘bewust en in opdracht of tenminste met medeweten van leidinggevende functionarissen’ is uitgevoerd. Er zijn te veel verschillende handelingen verricht om te spreken van een menselijke fout. Zo moesten in het vrieshuis partijen vlees van andere codes worden voorzien. In de centrale administratie van Encebe moesten bovendien codes worden gewijzigd.

Encebe: onacceptabel

In een verklaring zegt Encebe dat het verantwoordelijke management niet meer in functie is. Ook onderschrijft het bedrijf de conclusies in de rapportage van Alders.

“De aanbevelingen die worden gedaan om herhaling te voorkomen, worden volledig overgenomen. De interne controles en werkprocedures worden aangepast en verscherpt. Encebe vindt deze verwisseling volstrekt onacceptabel, betreurt het zeer dat dit heeft plaatsgevonden en biedt nogmaals haar excuses aan.”

‘Nu schoon schip maken’

Alders stelt verder in zijn rapportage dat het aanbeveling zou verdienen als Vion nu schoon schip maakt. Daarvoor moet het bedrijf medewerkers aanmoedigen om onregelmatigheden te melden bij toezichthouder op de biologische sector Skal. Indien hun melding juist blijkt, moeten de medewerkers daarvoor ‘ruimhartig’ worden beloond, aldus Alders.

Ook moet Vion zich beraden op de wijze waarop dergelijke misstanden in de toekomst kunnen worden voorkomen. Alders benadrukt dat het onderzoek losstaat van een eerdere doorlichting bij Vion. Toen ging het om het opwaarderen van regulier vlees naar vlees met een ster van de Dierenbescherming. Die beschuldigingen zijn eerder ongegrond verklaard.

Verder onderzoek in de zaak laat Alders aan Skal en de afnemers van Vion over. Skal heeft het vleesbedrijf al onder verscherpt toezicht gesteld.

Bekijk de uitzending van Omroep Brabant over de fraude

Ex-topman Douwe Egberts mag nu puin gaan ruimen
Vorige week werd bekend dat de oud-topman van Douwe Egberts, Michiel Herkemij (49), de leiding krijgt over Vion. Zijn eerste en voornaamste taak? Puin ruimen, schreef NRC Handelsblad in een achtergrondartikel.

“Vanaf 2009 ging het mis met Vion, dat één aandeelhouder heeft: de boerencoöperatie Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie. Kort samengevat: verkeerde overnames die te veel geld kostten. Het leidde tot grote verliezen en een negatief eigen vermogen. In oktober verkocht Vion zijn meest winstgevende onderdeel, Vion Ingredients, om zijn schulden weg te werken en zijn vermogen op te krikken. “