Zes medewerkers tv-station gedood in Irak

Een controlepost van de politie in al-Alam, in de buurt van Tikrit, waar op 13 november een zelfmoordaanslag plaatsvond.
Een controlepost van de politie in al-Alam, in de buurt van Tikrit, waar op 13 november een zelfmoordaanslag plaatsvond. Foto Reuters/ Stringer

Bij een aanval op een tv-station in Tikrit zijn zes journalisten vermoord. Elders in Irak kwamen vandaag zeker achttien mensen om het leven. Dat meldt persbureau AP op gezag van de politie.

De zelfmoordaanslag kostte het leven aan een redactiechef, een producent, een journalist, een presentator en een archiefmedewerker van Salaheddin, de belangrijkste tv-zender van de provincie Salah ad Din. Minstens vijf medewerkers raakten gewond.

De kantoren van het televisiestation werden aangevallen door vijf man. Een aanslagpleger blies zichzelf op in een bomauto om de poort open te krijgen, twee anderen brachten in het pand explosievengordels tot ontploffing. Nog twee anderen werden door bewakers gedood.


Wat het motief is van de daders is nog onbekend. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist.

Vorige week vond een gelijksoortige aanval plaats op het stadhuis van Tikrit. Daarbij kwamen drie mensen om het leven. De afgelopen drie maanden zijn in Irak twaalf journalisten vermoord, onder wie vijf in Mosul, in het noorden van het land.

Een gewelddadig jaar

Het geweld in Irak is in de afgelopen maanden toegenomen tot een niveau dat sinds 2008 niet meer was gekend. Dit jaar vielen volgens schattingen van de Verenigde Naties in Irak achtduizend doden, van wie vierhonderd deze maand.

Door de burgeroorlog en chaos in Syrië steken Al-Qaeda-strijders gemakkelijk de grens over. Op de hoofdweg naar Jordanië werden vandaag volgens de politie drie autotransportwagens met een stuk of twintig terreinwagens erop gekaapt door gewapende mannen.