Verzekeraars kregen geen aanvraag van oud-patiënt

Media liepen weg met student politicologie De Rijke

Foto Thinkstock, bewerking NRC fotodienst

Het begon op 11 december met een open brief, op internet, van een 21-jarige student politicologie aan minister Schippers (Zorg, VVD). Daniël de Rijke schreef dat hij de ziekte van Hodgkin had gehad en was genezen maar nu wilde veranderen van zorgverzekeraar. Hij was, schreef hij, vervolgens „ronduit geweigerd” voor een aanvullende verzekering bij drie verzekeraars: Zilveren Kruis en Avéro (Achmea) én ONVZ. Omdat hij kanker had gehad. „Ik vind mezelf weer gezond, zorgverzekeraars niet”, schreef hij. De brief werd ook afgedrukt op de opiniepagina van deze krant.

Daarna ging het snel. Op sociale media vroeg De Rijke aandacht voor de brief. Op zijn blog hield hij alles bij: ‘update zondag 15-12-13: 24.159 pageviews!’. Hij werd geïnterviewd door Het Parool, RTV Noord-Holland, hij stond onder meer in ochtendblad Spits en studentenblad Folia. De teneur: schande dat verzekeraars mensen met een ziektegeschiedenis weigeren (‘risicoselectie’) voor een aanvullende verzekering. Het gaat overigens niet om het basispakket, waar iedereen verplicht voor is verzekerd. Het gaat om aanvullende pakketten waar men zich tegen een extra premie verzekert voor ‘niet-noodzakelijke’ zorg. Sommige verzekeraars (deze drie) zeggen expliciet dat ze aan risicoselectie doen voor de duurste aanvullende pakketten, net als bij een autoverzekering.

Zondag 15 december bereidde Kamerlid Renske Leijten (SP) mondelinge vragen voor over de kwestie, maandag 16 december reageerde minister Schippers (VVD) al met een open brief aan Daniël. De SP vindt dat risicoselectie verboden moet worden, ook bij aanvullende verzekeringen. Schippers schreef dat De Rijke bij zeker zes verzekeraars voor alle aanvullende pakketten in aanmerking komt.

Maar Daniël de Rijke is niet geweigerd voor een aanvullende zorgverzekering. In elk geval niet bij ONVZ. Hij heeft er geen aanvraag ingediend. Dat erkent hij desgevraagd.

Hij heeft de genoemde zorgverzekeraars wel gebeld, zegt hij, en ook vele andere. Bij deze drie, zegt hij, kreeg hij te horen dat hij met zijn ziekteverleden geen aanvraag hoefde in te dienen voor een ‘luxe’ aanvullende verzekering, die bijvoorbeeld kinderopvang en 40 beurten fysiotherapie garandeert. Maar de Rijke heeft geen formulieren ingevuld (een aanvraag gedaan) en is dus niet geweigerd. Hij is mogelijk ontmoedigd of verkeerd ingelicht aan de telefoon. De woordvoerder van ONVZ: „Geweigerd is De Rijke niet. We hebben in de computers gekeken en hij heeft hier niets aangevraagd.”

Of De Rijke gebeld heeft, kan de verzekeraar niet nagaan. „Hij zegt in zijn open brief dat hij fysiotherapie wil. Een kankerverleden is geen reden om het luxepakket met fysiotherapie te weigeren. Als iemand bij ons telefonisch heeft gezegd dat De Rijke wordt gezien als een ‘brandend huis’ [wat hij zegt, red.] en onverzekerbaar is, dan is dat fout.” In een verklaring stelt Achmea Avéro dat áls De Rijke al is geweigerd voor een aanvullende verzekering, dat niet is op grond van een kankerverleden. „Deze vraag stellen wij bij Avéro Achmea nooit.”

Wist Kamerlid Renske Leijten dat De Rijke niet was geweigerd toen ze haar vragen aan Schippers voorbereidde vorig weekeind? Nee, zegt ze, dat hoort ze nu. Maar dat maakt niet uit, zegt ze. Ze krijgt „regelmatig” zulke brieven van oud-patiënten die worden geweigerd voor een aanvullend pakket. „De SP is tegen risicoselectie, punt.”