Duizenden betogers tegen regering bestormen politiebureau

Foto AP

Thaise betogers tegen de regering bestormden vanochtend een politiebureau in Bangkok. Elders slaagden zij erin te voorkomen dat enkele kandidaten zich registreerden voor tussentijdse verkiezingen op 2 februari. Premier Yingluck Shinawatra heeft de verkiezingen uitgeschreven om een einde te maken aan de betogingen, die vorige maand begonnen. Maar de oppositie, die achter het protest staat, heeft een boycot aangekondigd. De oppositie heeft elke verkiezing verloren sinds 2001, toen oud-premier Thaksin Shinawatra, de broer van Yingluck, aan de macht kwam. De kans is groot dat zij opnieuw verliezen. Vandaar dat de inzet van betogers en oppositie is dat de democratie tijdelijk wordt opgeheven en er een ‘volksraad’ wordt benoemd die het land hervormt. De politieke strijd tussen voor- en tegenstanders van Thaksin duurt al sinds 2006, toen hij in een militaire coup werd afgezet.