Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Staat gedaagd over veiligheid borstimplantaten

Een implantaat van Poly Implant Prothese (PIP).
Een implantaat van Poly Implant Prothese (PIP). Foto AFP / Sebastien Nogier

Tot vaststaat dat siliconenborstimplantaten veilig zijn, moeten zij niet meer worden gebruikt. Dat eist proefprocessenfonds Clara Wichmann vandaag van de staat in een procedure, schrijft NRC. De procedure wordt ook gevoerd namens de stichting Steunpunt voor Vrouwen met Siliconen Implantaten (SVS).

De beide organisaties beginnen de procedure na een weigering van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maatregelen te treffen tegen siliconenimplantaten. De Inspectie was vorig jaar gevraagd om ‘voorzorgsmaatregelen’ ten aanzien van deze protheses, met als uiterste mogelijkheid een verbod op het gebruik voor onbepaalde tijd. Ze wees dat verzoek af. Tegen dit besluit maken Clara Wichmann en SVS bezwaar.

Siliconenimplantaten zijn al langer omstreden, omdat veel draagsters klachten melden. De protheses kunnen lekken en ze worden in verband gebracht met allerlei fysieke klachten. SVS heeft van ruim 3.500 vrouwen klachten ontvangen over problemen met borstimplantaten.

In de VS is wegens klachten over pijnlijke, lekkende of ontstekende siliconenprotheses voor miljoenen aan schadevergoeding uitgekeerd. De Franse fabrikant van PIP-implantaten, die vaak scheurden, is onlangs veroordeeld tot een celstraf.

Volgens advocaat Tom Barkhuysen, die SVS en het Proefprocessenfonds vertegenwoordigt, treden IGZ en Volksgezondheid onvoldoende op tegen omstreden siliconenimplantaten. De Inspectie verschuilt zich volgens hem achter elkaar tegensprekende onderzoeken. Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) sprak eind vorig jaar het voornemen uit een onafhankelijk register van implantaten in te stellen. Maar volgens Barkhuysen is er tot nu toe “niets concreets gedaan”.

De IGZ was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.