Schaamteloos langharige rock

Vanzelfsprekend lijkt de combinatie van stijlen die de Engelse groep Toy teweegbrengt op hun tweede album Join The Dots. Rechtlijnige ritmes, psychedelische patronen en een zompige sound wijzen rechtstreeks terug naar de jaren zeventig van Neu!, Hawkwind en Pink Floyd. De invloed van ‘Krautrock’, de wat neerbuigende term waarmee de rockwereld keek naar de innovatieve popmuziek uit Duitsland, wordt door Toy in ere hersteld om mee te nemen op een trip over uitgestrekte snelwegen waar een onverstoorbaar doortuffende Mercedes het ‘motorik’-ritme dicteert. Zanger Tom Dougall klinkt omfloerst en droog, alsof zijn stem in dezelfde donkere kelder werd opgenomen waar The Jesus & Mary Chain hun duistere muziek uit de muren drilden. Toy schrikt niet terug voor een instrumentale opening van zeven minuten, die de weg vrijmaakt voor schaamteloos langharige muziek met een betoverende werking.