Rebellen Z-Soedan houden cruciale olievelden bezet

In Zuid-Soedan dreigt een burgeroorlog na een staatsgreep van vorige week. Er staat veel olie op het spel.

De Zuid-Soedanese regering heeft de afgelopen dagen meer gebied moeten prijsgeven aan troepen die loyaal zijn aan oud-vicepresident Riek Machar. Het regeringsleger is de controle kwijt over de hoofdstad van de cruciale staat Unity, het centrum van de olieproductie. De stad Bentiu is nu in handen van de rebellen, zo maakte het Soedanese leger gisteren bekend.

Vorige week veroverden rebellen al enkele olievelden in Unity, die van cruciaal belang zijn voor de economie van ’s werelds jongste natie. De Zuid-Soedanese begroting bestaat voor 99 procent uit olie-inkomsten.

In Zuid-Soedan dreigt een burgeroorlog sinds een vermeende staatsgreep van vorige week. De autoritaire president Salva Kiir beschuldigt oud-vicepresident Machar van de coup. Machar op zijn beurt beschuldig Kiir ervan onder het voorwendsel van een staatsgreep al zijn tegenstanders uit te schakelen. De ruzie heeft geleid tot gevechten op tribale basis binnen het regeringsleger. Na hevige strijd in de hoofdstad Juba breidden de gevechten zich vorige week uit naar andere regio’s, waarbij honderden doden vielen.

De felste gevechten zouden plaatshebben in Bor, de hoofdstad van de staat Jonglei die grotendeels in handen zou zijn van de rebellen. Volgens een VN-functionaris maken rebellen zich schuldig aan executies.

De VS hebben afgelopen weekend ongeveer 680 Amerikanen andere buitenlanders uit Zuid-Soedan geevacueerd. Drie Amerikaanse legervliegtuigen werden zaterdag beschoten toen ze Amerikanen wilden evacueren uit Bor. Daarbij raakten vier Amerikaanse militairen gewond.

Oeganda en Kenia hebben militair personeel en legervliegtuigen gestuurd om honderdduizenden landgenoten te evacueren die de afgelopen jaren werk hadden gevonden in Zuid-Soedan. De VN-missie in Zuid-Soedan verplaatst al zijn niet-essentiële medewerkers naar Oeganda. De VN-gezant voor Zuid-Soedan zei dat dit niet betekent dat de VN Zuid-Soedan „in de steek laat”. „We laten ons niet intimideren.” (AP, BBC)