Pussy Riot-lid: vrijlating is ‘geen menselijk gebaar’

Russische activist beschuldigt Poetin van pr-stunt

Foto Reuters

De twee gedetineerde leden van de Russische punkgroep Pussy Riot zijn vanochtend op grond van een nieuwe amnestiewet op vrije voeten gesteld. Het gaat om de 25-jarige Masja Aljochina en de 24-jarige Nadejda Tolokonnikova.

Aljochina werd door veiligheidsagenten uit de strafkolonie bij de stad Nizjni Novgorod geleid en vrijgelaten in het centrum van de stad. In een interview met tv-zender Dozjd bekritiseerde zij meteen de Russische president Vladimir Poetin. „Ik denk niet dat het hier gaat om een gebaar van menselijkheid, maar om een pr-operatie”, zei Aljochina. Tolokonnikova kwam later vanochtend vrij uit een strafkamp in de regio Mordovië.

Beiden werden in 2012 gearresteerd toen ze deelnamen aan een ‘punkgebed’ tegen Poetin in de Christus de Verlosserkathedraal in Moskou. Ze wilden naar eigen zeggen demonstreren tegen de groeiende vervlechting van kerk en staat in Rusland. Een derde lid van Pussy Riot ontliep tewerkstelling. Haar straf werd in hoger beroep omgezet in een voorwaardelijke.

Aljochina zei in het tv-interview dat ze niet wist wat er gebeurde toen agenten haar vanochtend in een auto zetten. De vrijlating voltrok zich volgens de activist in het geheim om „een luidruchtig vaarwel” van haar met haar medegevangenen te voorkomen. Meteen na haar vrijlating ging Aljochina naar een mensenrechtenorganisatie. Ze kondigde aan dat ze zich voor de mensenrechten zal gaan inzetten. „Het zwaarste in de gevangenis was om te zien hoe ze de mensen mishandelen”, aldus Aljochina.

De amnestie, vorige week bekrachtigd door het Russische parlement, geldt voor gevangenen die werden veroordeeld voor kleinere misdrijven en voor onder meer moeders met kinderen. Aljochina en Tolokonnikova zijn beiden moeder. Oorspronkelijk zouden ze pas in maart vrijkomen.

De wet werd door Poetin voorgesteld om de twintigste verjaardag van de Russische grondwet te vieren. Volgens waarnemers vormen de Winterspelen in Sotsji in februari de werkelijke achtergrond van de maatregel. Poetin zou internationale kritiek op de mensenrechtensituatie in Rusland in de kiem willen smoren. (AFP, AP)